Vom reusi sa replicam miracolul norvegian? Ideile PNL si PSD ca sa avem si noi autostrazi si spitale

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 08:08
13945 citiri
Vom reusi sa replicam miracolul norvegian? Ideile PNL si PSD ca sa avem si noi autostrazi si spitale
Foto: Arhiva Ziare.com

Alegerile parlamentare bat la usa, asa ca partidele schiteaza deja planurile de guvernare. Iar cele mai mari formatiuni politice, PSD si PNL, au prezentat, in linii mari, viziunea lor legata de viitorul tarii noastre si exista un punct comun important: infiintarea unui Fond de Dezvoltare, care sa pompeze bani in proiecte.

In teorie, ambele idei pentru instrumentul de finantare ar trebui sa ajute la crearea de locuri de munca, constructia de autostrazi, fabrici si spitale.

Pe de o parte, social-democratii vor ca Fondul sa fie sustinut aproape in totalitate din banii statului, in timp ce proiectul liberalilor e bazat pe un parteneriat public-privat.

"Planul nostru economic va crea locuri de munca bine plătite în companii românesti si va aduce mai multi români în clasa mijlocie. Proiectele privind crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare si Investitii si cel privind sprijinirea firmelor aflate la început, Start-up România, vor readuce la viata industria romaneasca, vor dezvolta economia si vor aduce aduce beneficii în toate regiunile din România", a scris pe Facebook Liviu Dragnea, liderul PSD.

La randul sau, copresedintele PNL, Alina Gheorghiu, sustine ca Fondul Roman de Dezvoltare Urban Rural va putea finanta autostrazi care nu au fost cuprinse in masterplanuri.

"Fondul Roman de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR) este unul dintre cele mai fiabile instrumente pentru implementarea strategiei de dezvoltare a Romaniei si este un proiect eminamente PNL, sustinut chiar din vremea USL de catre ministri liberali, nemaipunand la socoteala ca este parte a programului de guvernare scris anul trecut. (...)

Propunem ca sustinerea exporturilor, a investitiilor romanilor in strainatate si reforma diplomatiei economice sa poata fi facute prin alt tip de instrumente care vor fi asigurate prin interventia FRDUR. Foarte important, antreprenorii romani vor avea suport direct din partea unei structuri a fondului", arata Alina Gorghiu, intr-un comunicat de presa.

Ce este un fond suveran si care sunt cele mai mari din lume

Fondurile suverane reprezinta vehicule de investitii, cu un portofoliu diversificat de active, atat pe piata nationala cat si internationala.

Sunt finantate de stat (fiind suverane), iar multe dintre ele au scopuri macroeconomice - stimularea economiei nationale pe baza unor strategii de investitii pe termen mediu si lung.

"Fondurile suverane au fost facute, in general, de catre tari care au avut venituri foarte mari din exploatarea resurselor naturale, in special petrol. Cel mai cunoscut este cel al Norvegiei, tara care a acumulat venituri din petrol timp de 10 ani si a creat acest fond, iar banii au fost investiti apoi in toata lumea", a explicat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Nu numai ca Fondul suveran al tarii nordice e cel mai cunoscut, dar e si cel mai "bogat", avand in vedere ca are o valoare de 850 miliarde de dolari. Adica de 7 ori mai mare decat PIB-ul Romaniei inregistrat anul trecut, care a fost de 177,5 de miliarde de dolari. Tocmai de aceea e supranumit "miracolul norvegian".

Potrivit statisticilor Sovereign Wealth Fund Institute, pe locul al doilea se afla Fondul suveran al Chinei (813 miliarde de dolari), care e urmat de cel al Emiratelor Arabe Unite (792 miliarde de dolari) si de cel al Arabiei Saudite (598,4 miliarde de dolari).

Sursa: swfinstitute.org

In Europa, astfel de instrumente nu sunt la fel de populare ca pe alte continente si nici nu au visteria atat de plina.

De exemplu, in cazul Irlandei, vorbim de 23,5 miliarde de dolari, in timp ce cel al Italiei contine 6 miliarde de dolari.

De ce Romania nu poate adopta modelul Norvegiei

Ideea e ca norvegienii au un fond care face investitii pasive, ceea ce inseamna ca tara urmareste doar sa inmulteasca banii. Asa ca investeste in tot felul de domenii, de la piata imobiliara pana la piete emergente, inclusiv in Romania, cateva exemple de la noi fiind BRD, Banca Transilvania, OMV, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

"Norvegienii au un fond care nu vrea sa faca decat bani, nu dezvoltari. Functioneaza ca un fond financiar, cu tinte de performanta pur financiare. In schimb, la noi ideea e mai degraba de a-l folosi pentru proiecte de dezvoltare nationala", a mentionat Aurelian Dochia, care a punctat ca acest mecanism nu are cum sa fie finantat din veniturile obtinute din petrol, asa cum e cazul tarii nordice.

In aceste conditii, ar trebui sa vedem din ce va fi finantat un Fond suveran in Romania.

PSD propune sa fie alimentat prin urmatoarea schema:

  • - emitere de obligatiuni: 25 mld de lei
  • - dividende (profitul companiilor de stat): 10 mld de lei
  • - valorificare active neperformante: 1 mld de lei
  • - atragerea altor surse in proiecte investitionale: 25 mld de lei

Totusi, optimismul social-democratilor e combatut de analistul Aurelian Dochia, care considera ca nu avem resurse din care sa cream un Fond suveran. "Ideea, oricat ar fi de frumoasa, nu mi se pare fezabila din punctul de vedere al finantarii", a opinat acesta.

Insa am putea reusi sa atragem mediul privat in acest mecanism, asa cum sustin cei de la PNL?

"Investitorii privati nu vor vrea sa-si asume riscurile, care in Romania sunt destul de mari pe termen lung. Sa ne gandim doar la stabilitatea legislativa: n-ar fi exclus ca Parlamentul sa decida sa schimbe unele prevederi si sa te trezesti ca proiectele pe care le-ai calculat sa nu mai fie valabile", ne-a explicat Aurelian Dochia.

Ce facem cu banii?

Sa presupunem ca se va infiinta cumva un astfel de Fond suveran. Ce se va intampla cu banii? In programele lor de guvernare, politicienii promit ca vor face autostrazi, vor ridica spitale, vor infiinta fabrici, sisteme de irigatii si vor investi in proiecte de cercetare, printre altele.

Dar Aurelian Dochia priveste acest lucru cu o urma de indoiala.

"Depinde mult cum ar fi cheltuiti banii astia, daca ar fi folositi in proiecte viabile sau vor fi cheltuiti 'romaneste', adica asa cum au fost cheltuiti banii publici de-atatia ani. Daca tragem o linie, vom vedea ca au fost multi bani irositi, de-a lungul timpului", a spus analistul.

PSD, de exemplu, se lauda ca va pune specialistii unei firme de audit cu renume sa analizeze actiunile Fondului.

Dar problema e, potrivit lui Aurelian Dochia, ca acestia pot doar sa faca o analiza ex-post si sa traga eventual unele semnale de alarma, dar doar dupa ce investitiile au fost facute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#fond suveran investitii Romania, #fond suveran investitii PSD, #fond suveran investitii PNL , #fonduri investitii
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Miracol ar fi ca autostrăzile și spitalele să nu mai finanțeze alege