OUG pe fondurile suverane a trecut de Comisia Economica a Senatului cu amendamente USR

Marti, 04 Decembrie 2018, ora 16:29
3344 citiri
OUG pe fondurile suverane a trecut de Comisia Economica a Senatului cu amendamente USR
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia economica, industrii si servicii din Senat a avizat, marti, favorabil proiectul de lege prin care este adoptata ordonanta de urgenta a Guvernului privind privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii si Dezvoltare.

Comisia a discutat si si-a dat votul pe amendamentele propuse de Silvia Dinica, senator USR si secretar al comisiei.

Unul dintre ele este cel privind proiectul sustenabil, care a fost redefinit drept "proiectul de investitii viabil care contribuie la dezvoltarea economica a tarii, care tine cont de impactul social si de cel asupra mediului si care asigura o dezvoltare viabila asupra generatiilor actuale si viitoare", informeaza Mediafax.

De asemenea, Comisia Economica a Senatului a decis, ca urmare a unui amendament propus de aceleasi senator USR, ca membrii unui fond suveran sa nu faca parte dintr-un partid politic. Ministerul Finantelor nu a sustinut acest amendament.

Ordonanta de urgenta privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare si investitii a fost adoptata pe 15 noiembrie de Guvern.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a precizat ca va exista un capital de 9 miliarde de lei, iar infintarea Fondului Suveran va contribui la dezvoltarea economiei Romaniei.

Potrivit lui Teodorovici, forma legala de organizare a acestor fonduri este de societati pe actiuni, iar conditiile de functionare se vor stabili prin hotarari de guvern.

Ponta a prezentat documente care arata ca Guvernul a adoptat OUG, desi stia ca e neconstitutionala

Ulterior, fostul premier PSD Victor Ponta a publicat un document prin care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, informeaza Guvernul ca ordonanta de urgenta pentru constituirea Fondului Suveran este neconstitutionala.

"Rechizitoriul impotriva celor vinovati de constituirea Fondului Suveran de Investitii (cel mai mare jaf din avutia Romaniei din ultimii 100 de ani) trebuie sa inceapa de azi! Si azi va prezint primele dovezi - documentul oficial prezentat ieri 15 noiembrie Guvernului de catre Ministerul Justitiei in care se arata ca Ordonanta este NECONSTITUTIONALA!

Fac precizarea ca Liviu Dragnea nu a semnat nicaieri - este doar un instigator/ cei bagati in fata si care si-au pus semnatura pe aceasta ordonanta (din prostie, lacomie sau lasitate) sunt vinovati de subminarea economiei nationale, tradare, abuz in serviciu si vor petrece multi ani in fata justitiei!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

Toader, raspunsuri evazive

Intrebat de jurnalisti despre documentul care arata ca ordonanta ar fi neconstitutionala, Tudorel Toader a raspuns evaziv.

"De ce ar fi neconstitutionala? Nu vreau sa fac polemici cu nimeni, stiti asta, intrebati-l pe dansul sa aduca argumente. Eu stiu bine de ce a fost declarata legea neconstitutionala (legea privind Fondurl Suveran de Investitii, n.red.).

CCR e singura in masura sa se exprime in acest sens. N-am spus ca ar trebui sa ajunga la CCR (...) Am fost in guvern si am votat, prin urmare intelegeti care este convingerea mea", le-a spus ministrul Tudorel Toader jurnalistilor.

I.O.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Fond Suveran Investitii Dezvoltare , #fonduri investitii
Comentarii