Ponta prezinta documente care arata ca Guvernul a adoptat OUG pentru Fondul Suveran desi stia ca e neconstitutionala

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 11:27
8326 citiri
Ponta prezinta documente care arata ca Guvernul a adoptat OUG pentru Fondul Suveran desi stia ca e neconstitutionala
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Fostul premier PSD Victor Ponta a publicat vineri dimineata un document prin care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, informeaza Guvernul ca ordonanta de urgenta pentru constituirea Fondului Suveran este neconstitutionala. Cu toate acestea, amintim ca OUG a fost adoptata in sedinta de joi.

"Rechizitoriul impotriva celor vinovati de constituirea Fondului Suveran de Investitii (cel mai mare jaf din avutia Romaniei din ultimii 100 de ani) trebuie sa inceapa de azi! Si azi va prezint primele dovezi - documentul oficial prezentat ieri 15 noiembrie Guvernului de catre Ministerul Justitiei in care se arata ca Ordonanta este NECONSTITUTIONALA!

Fac precizarea ca Liviu Dragnea nu a semnat nicaieri - este doar un instigator/ cei bagati in fata si care si-au pus semnatura pe aceasta ordonanta (din prostie, lacomie sau lasitate) sunt vinovati de subminarea economiei nationale, tradare, abuz in serviciu si vor petrece multi ani in fata justitiei!", a scris vineri pe Facebook Victor Ponta.

UPDATE 12:15 - Intrebat de jurnalisti despre documentul care arata ca ordonanta ar fi neconstitutionala, Tudorel Toader a raspuns evaziv.

"De ce ar fi neconstitutionala? Nu vreau sa fac polemici cu nimeni, stiti asta, intrebati-l pe dansul sa aduca argumente. Eu stiu bine de ce a fost declarata legea neconstitutionala (legea privind Fondurl Suveran de Investitii, n.red.).

CCR e singura in masura sa se exprime in acest sens. N-am spus ca ar trebui sa ajunga la CCR (...) Am fost in guvern si am votat, prin urmare intelegeti care este convingerea mea", le-a spus ministrul Tudorel Toader jurnalistilor.

Fostul sef pe linie de partid al lui Dragnea spune ca actualul lider social-democrat "a fost abordat inca din 2016 de grupuri de interese economice din afara tarii care si-au aratat interesul in a prelua aceste companii fara insa sa participe cu bani la listari sau privatizari: pe bani putini si spagi mari, ca in tarile bananiere!".

Printre companiile enumerate de Ponta se regasesc Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz, Aeroportul Otopeni, Portul Constanta, Posta Romana sau Compania Energetica Oltenia.

"Prin Fondul Suveran infiintat de Guvernul Romaniei se realizeaza urmatoarele obiective contrare intereselor strategice ale Romaniei:

1. Toate aceste companii detinute de Statul Roman se scot din administrarea Guvernului si trec la niste structuri de conducere private numite pe o perioada de 9 ani.

2. Conducerea privata a Fondului este numita pe 9 ani de Dragnea (cu semnatura lui Teodorovici) fara niciun criteriu profesional sau de integritate - doar 'teldrumisti' credinciosi.

3. Aceste structuri private de conducere NU pot fi controlate nici de Curtea de Conturi, nici de Guvern sau Parlament. Practic Boardul nu da socoteala nimanui din Romania si nu poate fi schimbat de nimeni timp de 9 ani.

4. In plus fata de administrarea Companiilor se vor mai da direct de la Bugetul de Stat 9 miliarde de RON pentru cheltuieli de infiintare (adica o suma cu care se puteau face 8 spitale regionale sau autostrada Comarnic - Brasov)!

5. Fondul Suveran nu poate face prcatic nicio investitie in 2019-2020 din cauza faptului ca toate profiturile Companiilor au fost luate deja la Buget ca sa acopere deficitul - adica minim 2 ani Fondul cheltuie banii pe salarii, secretare, soferi, masini, sedii, deplasari in strainatate si alte prostii si hotii.

6. Conducerea privata a Fondului are dreptul "sa vanda participatiile Statului" la respectivele Companii "prin derogare de la legile privatizarii". Adica vor vinde direct si netransparent actiunile Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni, Transgaz catre cei cu care a vorbit Dragnea inca din 2016!

7. Dupa 9 ani (in 2028) vom vedea ce a mai ramas si ce mai recuperam din aceste companii", explica Ponta.

El aminteste si ca intai PSD a vrut sa treaca legea prin Parlament, insa a recurs la OUG dupa ce initiativa legislativa a fost declarata neconstitutionala de CCR.

"Sperand sa scape de Justitie au incercat sa voteze in Parlament o lege care sa ii protejeze - dar CCR a declarat legea neconstitutionala. Si atunci au decis sa dea Guvernul Ordonanta de Urgenta (adica tot o lege)! Ieri insa Ministerul Justitiei a explicat in documentul oficial pe care il atasez de ce Ordonanta este neconstitutionala- si Ministrul Finantelor a trimis documentul la Secretariatul General (ca sa se spele pe maini) - si totusi Ordonanta s-a adoptat!", conchide Ponta.

Iata si documentul publicat de Ponta:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#Ponta fond suveran neconstitutional OUG Guvern , #fonduri investitii