Se cauta solutii pentru cei cu credite in franci - Impact de 2,4 miliarde de lei pentru banci

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 23:25
4063 citiri
Se cauta solutii pentru cei cu credite in franci - Impact de 2,4 miliarde de lei pentru banci
Foto: Banca centrala a Elvetiei

Problema romanilor cu credite in franci elvetini a fost abordata, luni, la nivel tehnic in Camera Deputatilor, in contextul unor proteste care au avut loc de curand. Totusi, bancile nu vor sa auda de conversia creditelor la cursul istoric, pentru ca impactul financiar ar fi mult prea mare, in viziunea lor.

Exista trei propuneri:

  • - conversia creditelor in franci la curs istoric;
  • - conversia creditelor in valute straine la cursul istoric plus 20%;
  • - schema de garantii propusa de ministerul finantelor publice, dar cu discount majorat fata de propunerea lor initiala la soldul creditului.

Deputatul PNL Andreea Paul a scris pe Facebook ca aceste propuneri vor fi supuse la vot, marti, in cadrul Comisiilor reunite de Buget si Juridica.

Iar cum prima varianta are cele mai multe sanse, bancile au dat de inteles ca nu vor sa auda de asa ceva. Mai degraba, ele prefera negocierea directa cu clientul, iar fiecare caz sa fie tratat individual.

Florin Danescu, reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor, a precizat ca sustine, in continuare, "implementarea de solutii individualizate, negociate direct intre institutiile de credit si debitori, bazate pe principiile pietei libere si pe sprijinul statului pe grupuri vulnerabile de cetateni", potrivit Agerpres.

El a aratat ca solutia abordarii individuale a dat rezultate, ducand la rezolvarea a 59% din solicitarile clientilor.

La randul sau, reprezentantul Consiliului Patronatelor din Romania, Bogdan Preda, a subliniat ca sustine pozitia ARB.

BNR: Impact financiar de 2,4 miliarde de lei

Seful Directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR a aratat care va fi impactul financiar al conversiei la cursul istoric.

"In cazul in care s-ar realiza aceasta conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui sa le suporte bancile din diferenta de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune intr-o scadere medie de 1,8 puncte a solvabilitatii sistemului bancar, ceea ce inca pare sa fie suportabila.

Atata doar ca avem doua banci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea functionarii, iar alte patru banci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudential recomandat in momentul de fata", a precizat Eugen Radulescu, la o dezbatere organizata, la Parlament, de grupul de lucru al deputatilor.

Radulescu a spus ca si BNR sustine solutia negocierilor directe intre parti, intre banci si clienti.

Proteste

Va reamintim ca aproximativ 200 de oameni au participat, la finalul lunii trecut, in centrul Capitalei, la marsul clientilor cu imprumuturi in franci elvetieni.

Ei au protestat fata de tergiversarea Legii conversiei creditelor.

Manifestantii au mers pe traseul Piata Victoriei - BNR - Palatul Parlamentului, scandand "Conversia, conversia" si "DNA sa vina sa va ia!".

Asta pentru ca exista un proiect de lege in acest sens inca din 2014, iar oamenii au fost nemultumiti ca a ramas prin sertare pana acum.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#solutii romani credite franci, #legea conversiei credite franci, #credite franci conversie curs istoric , #franc elvetian