Conversia creditelor din franci in moneda nationala: Lectia oferita de Ungaria si de alte tari din regiune

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 07:15
11113 citiri
Conversia creditelor din franci in moneda nationala: Lectia oferita de Ungaria si de alte tari din regiune
Foto: Banca Centrala a Elvetiei

Conversia creditelor din franci in lei se afla pe masa parlamentarilor din Romania, care incearca se gaseasca o solutie pentru cei care au luat credite in moneda elvetiana si apoi s-au trezit ca ratele lor au crescut foarte mult.

Masuri similare s-au luat si in alte tari din regiune, insa ce efecte au avut?

Am analizat pe scurt situatia din Ungaria, Croatia si Polonia.

Ungaria a avut noroc

Ungaria este cel mai cunoscut exemplu. Decizia a fost anuntata in urma cu doi ani si a intrat in vigoare in februarie 2015.

Insa vecinii din vest au facut cateva lucruri importante care le-a permis autoritatilor sa le intinda o mana de ajutor imprumutatilor si, in acelasi timp, sa faca povara pentru banci sa fie cat de cat suportabila.

In primul rand, conversia s-a aplicat doar creditelor pentru locuinte. De asemenea, au fost vizate imprumuturile in toate valutele, nu doar cele in franci, care au insumat echivalentul a 9 miliarde de euro.

Mai mult, conversia nu s-a facut la cursul istoric, adica la cel la care s-a luat creditul, ci la o cotatie fixa, stabilita de banca centrala a Ungariei la data de 7 noiembrie 2014.

Iar avand in vedere ca in 2015 francul elvetian s-a apreciat fata de forint cu 20%, valoarea este destul de avantajoasa.

De asemenea, rata dobanzii la creditele in moneda nationala dupa conversia din valuta a fost plafonata, astfel incat imprumuturile convertite sa nu aiba un cost total mai mare decat cel stipulat in vechile contracte.

Nu in ultimul rand, pentru ca institutiile financiare sa poata puna in practica aceasta schema cu pagube cat mai mici, banca centrala a Ungariei le-a oferit lichiditati in valoare de 7,83 miliarde euro. Iar in acest fel s-a evitat si o variatie periculoasa a cursului valutar.

"Decizia a fost una extrem de controversata. Insa trebuie sa recunoastem ca a functionat", preciza la inceputul anului trecut Marcus Svedberg, analist la East Capital, pentru Reuters, care noteaza ca Budapesta a avut noroc cand a luat aceasta masura.

Croatia: Guvernul e dat in judecata

Parlamentul din Croatia a adoptat convertirea creditelor din franci in euro (atentie, nu in moneda nationala) in septembrie 2015. Vorbim de imprumuturi in valoare de 3 miliarde de euro (echivalent).

Guvernul a lasat bancile sa suporte toata povara acestei masuri, care e estimata intre 800 de milioane si un miliard de euro, potrivit Bloomberg.

Asa ca institutiile financiare nu au stat cu mainile in san si au luat masuri.

Filiala UniCredit din Croatia, Zagrebacka Banka, a dat in judecata Guvernul de la Zagreb pentru conversia fortata a creditelor in franci la un tribunal international. "Avem parte de un prim proces. Vom incerca sa gasim o solutie care sa nu impovareze bugetul si care sa nu afecteze populatia care a luat aceste credite", a transmis, in luna septembrie a acestui an ministrul croat de Externe, Miro Kovac, citat de Reuters.

De asemenea, Comisia Europeana a tras de maneca administratia de la Zagreb in legatura cu aceasta masura si a avertizat ca ar putea demara procedurile pentru a declansa procedura de infringement, motivul fiind incalcarea legilor comunitare, arata Total Croatia News.

Polonia mai asteapta

Polonia incearca de ceva vreme sa gaseasca o solutie la problema creditelor in franci. Cea mai recenta miscare a fost facuta in august 2016, cand s-a infiintat o comisie formata din reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai institutiei care supravegheaza piata bancara si ai Fondului de Garantare a Creditelor. Aceasta structura are rolul de diminua riscurile provocate de aceste imprumuturi.

Asta in conditiile in care 500.000 de polonezi au probleme in a-si plati ratele la imprumuturile luate in moneda elvetiana.

Comisia recent infiintata lucreaza la o propunere pentru restructurarea portofoliilor de credite in franci ale bancilor, in baza unei intelegeri intre institutiile financiare si clienti, transmite New Europe.

In aceste conditii, Varsovia a renuntat la planurile initiale, care presupuneau o conversie fortata a imprumuturilor in zloti la cursul istoric, iar bancile sa absoarbe singure socul, caci s-ar fi declansat o criza financiara.

In schimb, bancile sunt incurajate sa faca conversia voluntar si treptat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#conversie credite franci, #Ungaria conversie credite franci , #franc elvetian