Romanii cu credite in franci elvetieni mai au de asteptat. CCR amana decizia pe Legea conversiei

Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 12:36
9639 citiri
Romanii cu credite in franci elvetieni mai au de asteptat. CCR amana decizia pe Legea conversiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Magistratii Curtii Constitutionale (CCR) au amanat, miercuri, luarea unei decizii in ce priveste Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric.

Subiectul va ajunge din nou pe masa CCR pe 18 ianuarie 2017.

Conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii nu va intra in vigoare inainte ca magistratii CCR sa verifice daca legea respecta sau nu Constitutia.

Aceasta a fost prima sedinta a CCR in care sesizarea depusa de Guvern a fost luata in discutie. Guvernul a contestat legea in forma adoptata de Parlament, motivand ca actul normativ opereaza retroactiv si nu contine limitari, astfel ca vor beneficia de conversie si cei care au facut specula la acea vreme, nu numai romanii care sunt cu adevarat in situatii disperate si nu isi pot plati ratele in franci, dupa ce monedas-a apreciat foarte mult.

Cabinetul Ciolos a cerut ca legea sa fie aplicata doar persoanelor fizice, cu credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului.

Initial, la propunerea lui Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Finante-Banci, deputatii au introdus conditia privind gradul de indatorare, precum si un plafon de 250.000 de franci elvetieni, insa, dupa dispute politice si cu debitorii cu credite in franci elvetieni, modificarile au fost retrase.

Iata care au fost criticile aduse legii:

BNR: Legea Conversiei e discriminatorie - Cati romani au credite in lei, euro si franci

Economist-sef al BRD: Legea conversiei creditelor in franci dispare de Martisor, dupa ce trece tevatura politica

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#lege conversie franci CCR, #CCR conversie credite franci, #conversie credite franci , #franc elvetian