Legea conversiei creditelor in franci a fost adoptata. Isarescu: Asistam la curente populiste cu costuri pentru societate

Marti, 18 Octombrie 2016, ora 13:07
23711 citiri
Legea conversiei creditelor in franci a fost adoptata. Isarescu: Asistam la curente populiste cu costuri pentru societate
Foto: Banca Nationala a Elvetiei

Legea conversiei creditelor din franci elvetieni in lei a fost adoptata, marti, de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Votul a fost dat in unanimitate, de cei 248 de deputati prezenti, care au adoptat legea care prevede conversia tuturor creditelor in franci, la cursul istoric de la data acordarii, fara plafon maxim de valoare a creditului si fara sa tina cont de gradul de indatorare al celui imprumutat.

In prezent, cursul francului este de circa 4,15 lei, fata de 2-2,5 lei in perioada 2007-2008, cand s-au acordat cele mai multe credite in aceasta valuta.

O masura sociala devenita bomba cu ceas

Initial, proiectul a fost gandit ca o lege cu impact social, menita sa ii ajute pe cei cu credite in franci si venituri mici, care nu mai fac fata ratelor la banca. Insa din lege au fost eliminate prevederile privind gradul de indatorare de 50% si pragul de 250.000 de franci elvetieni pentru conversie.

Asa incat de aceasta lege vor beneficia si cei care au luat imprumuturi foarte mari si nu au o problema cu ratele.

Pe de alta parte, de prevederile acestei legi se vor bucura doar cei aproximativ 51.000 de romani, care au credite in franci.

Motiv pentru care despre aceasta lege BNR a sustinut ca e discriminatorie, pentru ca ii favorizeaza pe cei cu credite in franci.

Actul normativ creeaza un precedent periculos, pentru ca romanii cu credite in euro, mult mai numerosi, ar putea cere si ei sa beneficieze de aceleasi drepturi, ceea ce ar crea probleme majore sistemului bancar.

Mai mult, sunt discriminati si romanii cu credite in lei, care mult timp au platit rate mult mai mari decat cei cu credite in franci, la o valoare similara a creditului.

Vezi si alte motive pentru care BNR nu e de acord cu Legea conversiei creditelor in franci: Ar devaloriza leul

UPDATE Avertismentul lui Isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reactionat la votul din Parlament privind Legea conversiei.

"Asistam la curente populiste ale caror solutii magice, intre ghilimele, bineinteles, pot genera euforie in randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori si la initiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu si lung", a spus Isarescu, citat de News.ro.

Guvernatorul a avertizat ca principalul risc in cazul unui astfel de act normativ, ca si in cazul Legii darii in plata, este nesiguranta contractelor intre parti.

"Mie imi este greu sa imi imaginez o economie functionala in care disciplina contractuala devine irelevanta. Adica contractul nu mai conteaza", a mentionat Isarescu.

Profesor ASE: Vom plati si noi, cei care avem credite in euro sau in lei

Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), avertizeaza ca nu bancile vor suferi ca urmare a acestei masuri, ci tot debitorii.

"Orice dreptate aparenta a unora este o nedreptate facuta celorlalti. O decizie luata astazi peste 10 ani se va putea dovedi neinspirata si invers. In general orice incercare de a face o favoare cuiva este o defavoare facuta tuturor.

Sa nu credeti ca bancile se vor purta cu gentilete pe acest subiect, ci vor pune la plata pe ceilalti debitori, pe noi debitorii, pe noi cei care vom vrea sa luam credite in viitor. Intr-un fel sau altul, sa nu credeti ca este doar banca (sic!) care va plati efectele legii, ci vom plati si noi cei care avem credite in euro sau in lei. De aceea, in general, sunt putin convins ca astfel de masuri au efectele scontate", a spus Mitroi citat de Agerpres.

Ce urmeaza

Legea merge acum la promulgare la presedintele Klaus Iohannis, care are 3 variante: sa o semneze ca atare, sa o retrimita la Parlament sau sa o atace la CCR.

"Eu nu cred ca este bine sa fac eu acum apreciere pausala a acestor initiative care pot fi unele dintre ele populiste. De exemplu, cand vorba despre conversia francilor, voi cere din zona bancara o opinie si dupa ce avem o analiza completa pe care o consideram corecta voi face aprecieri asupra acestor acte normative", a raspuns seful statului, intrebat cum comenteaza initiativele din Parlament legate de taieri de taxe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#legea conversiei creditelor adoptata Parlament , #franc elvetian