Ziare.com

Creditul in lei scade, desi dobanzile sunt mai mici

Luni, 28 Mai 2012, ora 08:46

   

Creditul in lei scade, desi dobanzile sunt mai mici
Bancile nu vand credite in lei nici cat sa acopere rambursarile efectuate de clienti, motiv pentru care volumul de imprumuturi pentru populatie si companii a scazut cu un miliard de lei de la inceputul acestui an.

Valoarea acestor credite ajungea, la sfarsitul lunii aprilie, la 18 miliarde de euro, cu 1,2% in scadere fata de luna decembrie a anului 2011, desi in aceasta perioada dobanda medie la imprumuturile in lei a coborat cu 0,7 puncte procentuale, conform datelor BNR, citate de Ziarul Financiar.

"Clientii stau departe de creditele in lei pentru ca dobanzile inca sunt mari. Chiar daca ratele nominale au scazut, marja reala s-a marit pentru ca inflatia a coborat mai repede", a explicat analistul financiar Florin Citu.

Totodata, inflatia anualizata a scazut la un minim istoric de 1,8% la sfarsitul lunii aprilie, fiind cu 1,3 puncte procentuale sub nivelul consemnat in decembrie anul trecut.

Semnalul de incurajare a creditarii in lei lansat de BNR, inca din 2011, prin reducerea dobanzii-cheie, alimentarea pietei cu lichiditate in mod constant si masuri de restrictionare a accesului populatiei la finantarea in valuta pare sa nu-i fi sensibilizat pe bancheri, care, in continuare, reclama lipsa cererii eligibile si de absenta resurselor in lei pe termen lung.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1519 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor