De ce Rusia tot impumuta Cipru?

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 22:56
6345 citiri
De ce Rusia tot impumuta Cipru?
Foto: Voice of Russia

Cipru, o tara de doar 840.000 de locuitori, este membra a zonei euro de doar cinci ani, iar in acest timp a reusit sa cheltuie mai multi bani decat oricare alt stat european.

Problemele sale au atins apogeul anul trecut, cand nu s-a mai putut imprumuta de pe pietele financiare, scrie Business Insider.

Doar in 2011, aceasta tara a primit un ajutor in valoare de 2,5 miliarde de euro de la Rusia, bani care s-au terminat rapid.

In consecinta, cele mai mari doua banci au avut nevoie de un imprumut, in luna iunie a acestui an, de 2,3 miliarde de euro, din partea Fondului Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Comisia Europeana.

Ulterior, la aceasta suma s-au mai adaugat 6 miliarde de euro pentru restul institutiilor financiare si 4 miliarde de euro, pentru salvarea intregii economii.

Insa noul guvernator al bancii centrale cipriote, Panicos Demetriades, a descoperit o realitate crunta, dupa numirea sa in aceasta functie, pe 2 mai. De fapt, sistemul bancar al tarii sale avea nevoie de 12 miliarde de euro, adica 70% din produsul intern brut. Luand in calcul si datoria guvernamentala, Cipru trebuie sa ceara, in total, 16 miliarde de euro, adica 94% din PIB.

Ministrul de Finante cipriot, Vassos Shiarly, a precizat ca economia se contracta mai rapid decat se astepta Guvernul, insa negocierile cu Troika se afla intr-un stadiu avansat, ceea ce inseamna ca pana in octombrie Cipru va primi imprumutul salvator, in schimbul unor masuri dure de austeritate.

Insa aceasta tara are nevoie urgent de finante, asa ca nu mai poate astepta inca o luna sa primeasca bani. Astfel, Rusia s-a aratat din nou dispusa sa ii ofere bani, mai exact 5 miliarde de euro. Insa care sunt costurile?

Cipru, cel mai mare investitor in Rusia?

In octombrie 2010, presedintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev, a mers in Cipru pentru a se intalni cu expatii rusi, dar si cu presedintele micului stat european, Dimitris Christofias, un comunist scolit la Moscova.

Dupa aceste discutii, a fost publicata informatia conform careia Cipru a fost cel mai mare investitor in Rusia, surclasand tari precum Olanda sau Germania.

Realitatea este, insa, aceasta: rusii si-au construit multe filiale sau firme in statul european, un adevarat paradis fiscal, iar banii castigati au fost trimisi sau investiti inapoi acasa.

Potrivit sursei citate, Cipru a investit in Rusia peste 52 miliarde de dolari, in ultimii cinci ani. Insa banii circula si in sens invers, mai ales ca oamenii de afaceri din Moscova sunt extrem de interesati de petrolul cipriot.

In consecinta, Rusia are toate motivele pentru a acorda imprumuturi micului stat european, deoarece isi trage multe foloase de pe urma lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Rusia imprumut Cipru, #Rusia interese Cipru, #Rusia investitii Cipru, #criza economica Cipru , #imprumut