Barca grecilor se scufunda - Va fi leul tras la fund?

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 07:32
9887 citiri
Barca grecilor se scufunda - Va fi leul tras la fund?

Grecia "inoata" in ape tulburi, avand in vedere ca discutiile de la finalul saptamanii trecute cu creditorii internationali nu au avut niciun rezultat, astfel ca intreaga regiune, inclusiv Romania, isi face griji in legatura cu efectele pe care le-ar avea izbucnirea unei noi crize elene.

In cadrul celui mai negru scenariu, monedele din statele aflate in vecinatate ar putea suferi o lovitura, in conditiile in care Atena detine un procent important din sistemul bancar al statelor din Europa Centrala si de Est.

"Nu consideram ca leul romanesc este cea mai vulnerabila moneda din regiune la situatia din Grecia si la o eventuala iesire a acestei tari din zona euro, desi, pe hartie, ar trebui sa fie in cea mai proasta pozitie din regiune, in conditiile in care aproximativ 13% dintre activele bancare romanesti sunt controlate de banci grecesti.

De fapt, prezenta in piata valutara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si faptul ca este pregatita sa intervina de fiecare data cand moneda o ia la vale sugereaza ca leul va avea o evolutie mai buna decat zlotul si forintul in primele zile/saptamani dupa izbucnirea crizei grecesti, pentru simplul motiv ca e mai putin probabil ca bancile centrale din Polonia si Ungaria sa faca ceva pentru a influenta cursul", se arata in analiza ING Bank remisa Ziare.com.

Grecia, pe marginea prapastiei: Se reiau negocierile cu zona euro

Pe scurt, BNR este vazut ca un fel de caine de paza, care actioneaza atunci cand fluctuatiile pe curs sunt prea mari.

Istoria este un bun ghid

Zlotul si forintul au inregistrat o evolutie mai proasta decat leul inca de prima data cand situatia din Grecia s-a inrautatit. Astfel, atat in 2010, cat si in urmatorii doi ani, a fost "regele" regiunii.

Insa au existat si alti factori care au influentat cursul valutar in cazul celorlalte doua monede.

In Ungaria, de exemplu, deprecierea a avut loc intr-un context cu totul special, in care Guvernul a impus cu forta conversia creditelor in forinti, iar bancile au fost nevoite sa suporte pierderile.

In consecinta, actiunile celei mai mari institutii creditoare locale, OTB Bank, s-au prabusit in acea vreme. Situatia a pus presiune pe curs, astfel ca forintul "a luat-o la vale", depreciindu-se foarte mult fata de euro, spre deosebire de zlot, care a avut parte de o "cazatura" mult mai blanda.

Totusi, scenariul nu se va repeta in prezent, deoarece socul conversiei a fost deja absorbit de banci.

Romania are un as in maneca

Insa nu doar omniprezenta BNR in piata valutara va ajuta leul sa nu se deprecieze prea tare, comparativ cu celelalte monede din regiune, in cazul in care Grecia se prabuseste.

Mai exista un factor care diferentiaza Romania de vecinii sai.

Doar 20% din datoria tarii noastre este detinuta de straini.

Acest lucru inseamna ca leul este mai ferit de riscul iesirilor de capital, avand in vedere ca e posibil ca investitorii ar putea sa isi reduca prezenta in regiune, daca criza din Grecia va escalada.

Grecia, la ora adevarului

Creditorii internationali cer Atenei sa introduca "o serie de reforme" pentru a creste veniturile bugetare, in timp ce Grecia refuza sa adopte noi masuri de austeritate.

Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, a avut intrevederi cu omologii sai din zona euro, vineri, care au spus ca simt ca discutiile "nu duc nicaieri", in timp ce unul dintre ministri a declarat ca poate este momentul ca guvernele sa se pregateasca pentru planul B al unei incapacitati de plata a Greciei.

Ultim avertisment al zonei euro pentru Grecia: Reforme rapide sau adio bani!

Olandezul Jeroen Dijsselbloem, care a condus intalnirea din capitala letona Riga, a respins propunerea lui Varoufakis de primire anticipata a unor bani, dupa reforme partiale.

"Este nevoie de o lista de reforme completa si detaliata", a transmis ministrul olandez de Finante, care a precizat ca toti sunt constienti ca timpul este pe sfarsite.

Dijsselbloem a continuat vestile proaste pentru Grecia, anuntand ca cele 7,2 milioane de euro ramase din fondurile destinate elenilor nu vor mai fi disponibile dupa luna iunie, iar creditorii Atenei nu vor mai fi dispusi sa discute despre o finantare pe termen lung, pana cand Grecia nu va incheia un acord provizoriu complet.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#criza Grecia efecte leu, #leu criza Grecia, #leu situatie Grecia , #leu