Ce performanta a inregistrat leul fata de euro - Cum va evolua in aceasta luna

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 12:24
1773 citiri
Ce performanta a inregistrat leul fata de euro - Cum va evolua in aceasta luna

Leul a fost singura moneda din Uniunea Europeana care a inregistrat un avans in fata euro, se arata intr-o analiza.

"La sfarsitul primelor 8 luni ale anului, leul se pozitioneaza pe pietele financiare drept cea mai performanta moneda din UE fata de euro.

Moneda nationala a inregistrat vineri, 30 august (la inchiderea ultimei sedinte de tranzactionare din luna trecuta), o usoara apreciere in fata euro, de aproape 0,3%, comparativ cu cotatia de la inceputul lui ianuarie, fiind singura moneda din UE care a marcat o crestere fata de moneda unica europeana, pana in prezent pe anul in curs", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Kuna croata a avut, la randul sau, o performanta buna, incheind primele 8 luni ale anului 2013 cu o variatie nesemnificativa in fata euro, respectiv cu o depreciere de cca 0,1% comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului.

Restul monedelor din UE inregistreaza fata de euro scaderi de cateva procente la finele lunii august, comparativ cu cotatiile avute in ianuarie: cele mai mari deprecieri au fost marcate de lira sterlina (aproape 5%) si, respectiv, de zlotul polonez (cca 4,8%), urmate de forint cu o scadere de aproximativ 3,3%, coroana ceha cu o depreciere de cca 2,5% si coroana suedeza (cu o scadere de aproximativ 2,1%), in intervalul precizat.

"Pentru a avea tabloul complet, referitor la monedele altor tari din UE care nu fac parte din zona euro, merita reamintit ca in Bulgaria, Consiliul Monetar mentine leva la un curs fix in raport cu euro, iar Danemarca, Lituania si Letonia participa la Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II, Exchange Rate Mechanism II), ce implica paritati centrale fata de euro si cursuri de interventie, cu marje de fluctuatie restranse (in realitate acestea fiind zero sau apropiate de 0%) ", a precizat Silviu Pojar.

Criza din Siria, un factor determinant

In ceea ce priveste evolutiile din luna august, intre factorii determinanti s-au aflat nu doar o serie de indicatori economici importanti, ci si dezvoltarile privind criza din Siria. Astfel, in primele 2-3 zile dupa aparitia speculatiilor privind o posibila interventie militara in Siria, o serie de monede au suportat deprecieri, fapt ce le-a afectat performantele pe luna trecuta.

"Temerile privind o eventuala interventie militara in Siria si grija fata de o posibila extindere a conflictului au determinat miscari importante pe pietele financiare, in contextul reducerii apetitului pentru risc si retragerii unor investitori de pe pietele emergente; faptul ca o actiune militara nu a fost intreprinsa insa pana la sfarsitul lui august a oferit posibilitatea unor corectii in ultimele zile ale lunii trecute", a aratat Silviu Pojar.

Evolutia celorlalte monede

In august, coroana suedeza a scazut cu circa 1,1% fata de euro, iar kuna croata cu aproximativ 1%, pe fondul unor rezultate economice sub asteptari anuntate de Suedia, respectiv, Croatia. Forintul a scazut luna trecuta cu cca 0,5 % comparativ cu moneda unica, iar zlotul si, respectiv, leul cu aproximativ 0,4%, fata de cotatiile avute de fiecare dintre monede la inceputul lunii trecute.

Zlotul avusese un parcurs bun in prima parte a lunii trecute, pana la aparitia speculatiilor privind Siria. Moneda fusese sustinuta de o serie de rezultate foarte bune inregistrate de Polonia, intre care avansul vanzarilor retail, o crestere consistenta a productiei industriale etc.

"Tensiunile din Siria au condus insa la corectii pe pietele financiare, iar zlotul s-a incadrat in plutonul monedelor din regiune afectate in consecinta, asa incat a inregistrat o scadere per ansamblul lunii trecute", a precizat Silviu Pojar.

Coroana ceha a crescut in august cu aproape 0,8% in fata euro. Cehia a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, estimand o crestere economica de 0,7% fata de primul trimestru. Lira sterlina s-a apreciat luna trecuta, cu aproximativ 2,5% comparativ cu euro, pe fondul publicarii unor rezultate economice favorabile, intre care o crestere economica de 0,7% pe trimestrul al doilea fata de perioada anterioara.

"Intervalul urmator va fi extrem de volatil pe pietele financiare si ne putem astepta la miscari abrupte, cauzate atat de evolutiile din Siria, cat si de alte perspective, mai ales de posibilitatea ca in septembrie Rezerva Federala a SUA sa dea anumite clarificari privind orizontul inceperii reducerii stimulentelor monetare", a aratat Silviu Pojar.

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#leu crestere euro, #leu performanta UE, #curs euro leu, #leu apreciere euro , #leu