Leul, singura moneda din UE care s-a depreciat in fata euro de la inceputul anului - analiza

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 18:03
2274 citiri
Leul, singura moneda din UE care s-a depreciat in fata euro de la inceputul anului - analiza

Leul a ramas singura moneda din Uniunea Europeana care s-a depreciat in fata euro, de la inceputul anului, pana in prezent.

In luna noiembrie, unitatea monetara a Romaniei a inregistrat o usoara apreciere pe pietele financiare, de aproape 0,6% fata de moneda unica, dar a ramas, de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii trecute, cu o depreciere de 4,66% comparativ cu euro, a treia din Europa ca marime, dupa dinarul sarbesc si, respectiv, leul moldovenesc, la fel ca la finele lui octombrie.

Totodata, leul este in continuare singura moneda din UE care a scazut fata de euro de la inceputul anului si pana in prezent, se arata in analiza realizata de Noble Securities, remisa Ziare.com.

"Cel mai probabil, moneda nationala va incheia anul curent marcand deprecierea, iar orizontul anului 2013 nu aduce, cel putin deocamdata, nici un motiv care ar putea sustine o apreciere consistenta si 'naturala' a monedei nationale", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities-sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Dupa 11 luni, forintul si zlotul si-au consolidat cresterile fata de euro, la 10% si, respectiv, la 8,15% de la inceputul anului si pana la finele lunii trecute.

"Europa se lupta sa faca fata recesiunii, iar unele strategii si actiuni castiga aprecierea investitorilor", a precizat Victor Safta.

Ungaria a incheiat un parteneriat strategic, de aceasta data cu producatorul japonez Suzuki, ce vizeaza in special dezvoltarea infrastructurii rutiere, iar Polonia a anuntat investitii strategice in energie, de zeci de miliarde de euro pana in 2020.

"Romania a avut unele rezultate economice pozitive in 2012, comparativ cu o serie de state europene. Scaderea consistenta a leului in acest an - cauzata. in principal, de turbulentele politice si efectele lor asupra investitorilor - ar putea fi recuperata in viitor, dar vor fi necesare realizari si actiuni politico-economice de valoare, care sa atraga si sa consolideze in timp increderea pietelor financiare si a investitorilor de toate categoriile, inclusiv prin cresterea investitiilor directe", a subliniat Victor Safta.

In noiembrie, o serie de monede din Europa s-au apreciat fata de cea unica, dar in general cu mai putin de 1%.

Rubla ruseasca a marcat luna trecuta o crestere notabila (1,28%) comparativ cu euro, avand, de altfel, per ansamblul anului, o evolutie pozitiva. Guvernul rus se asteapta la o crestere economica de 3,5% in acest an, in conditiile in care datoria publica este foarte redusa si, in plus, Rusia are un orizont economic promitator pentru anul viitor: proiecte strategice de infrastructura si energie, o serie de privatizari.

"In general, in afara de performantele economice ale fiecarei tari, pot fi multi alti factori care sa determine evolutiile valutelor: eventualele speculatii punctuale, manifestarea aversiunii investitorilor fata de risc, influentele pe care performantele economiilor puternice le au asupra economiei mondiale etc.", a mai spus Victor Safta.

Astfel, in acest final de an, sunt premise pentru o volatilitate crescuta pe pietele financiare, inclusiv in ceea ce priveste leul, agenda lunii decembrie fiind foarte bogata - de la rezolvarea problemei 'prapastiei fiscale' din SUA, la alegerile parlamentare din Romania", a completat acesta.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#leu depreciere euro, #prognoze curs euro leu, #curs euro leu , #leu