Acord istoric intre China si Japonia menit sa vina de hac dolarului american

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 16:12
5257 citiri
Acord istoric intre China si Japonia menit sa vina de hac dolarului american
Foto: CNN

Japonia si China au anuntat, public, planul economic care ia in considerare ipoteza convertirii directe a celor doua monede, masura care ar reduce considerabil costurile companiilor transfrontaliere.

Astfel, acordul va permite intreprinderilor sa converteasca direct monedele chinezesti in cele japoneze sau viceversa. In prezent, conversia este facuta avand dolarul la mijloc, companiile fiind nevoite sa cumpere dolari pe care apoi sa ii schimbe in yeni sau, respectiv, yuani, noteaza BBC.

"Avand in vedere volumul enorm al schimburilor comerciale dintre cele doua cele mai mari economii ale Asiei, acest acord economic va fi mult mai important decat cele semnate pana acum de China cu alte state asiatice", apreciaza Ren Xianfang, analist la IHS Global Insight, citat de Bloomberg.

China reprezinta cel mai important partener comercial pe care il au japonezii. Comertul dintre cele doua state s-a ridicat, anul trecut, la peste 260 de miliarde de euro, potrivit datelor oficiale ale Organizatiei de Comert Exterior a Japoniei.

Planul a fost anuntat cu prilejul vizitei oficiale in China a premierului japonez, Yoshihiko Noda, si intalnirii cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.

Acestia au convenit sa permita bancii nipone pentru cooperare internationala (JBIC) sa emita obligatiuni in yuani pe piata chineza, masura fiind o premiera absoluta pentru China.

"Aceasta masura ar trebui sa ii incurajeze pe investitorii privati din Japonia sa cumpere titluri suverane emise de Beijing, dar si titluri sau obligatiuni denominate in alte monede importante din Asia.

Pana la urma, acest plan ar trebui sa intareasca prezenta yenului in schimburile comerciale si in investitiile din afara", a explicat si Takuji Okubo, analist la sediul din Tokyo al Societe Generale.

Si Japonia s-a aratat interesata sa cumpere obligatiuni de stat emise de Beijing, iar analistii economici sustin ca masura va fi profitabila pentru ambele state.

Pe langa discutiile bilaterale, s-a pus si problema adoptarii unui astfel de plan, de conversie directa a monedelor nationale, pentru Coreea de Sud, pe langa China si Japonia.

Oficialii de la Beijing au cerut in nenumarate randuri accelerarea discutiilor in acest sens intre omologii din Japonia si Coreea de Sud, mai ales dupa ce Japonia s-a declarat interesata de o eventuala participare la Intelegerea Parteneriatului Trans-Pacific (TPP).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#China Japonia moneda conversie, #dolar american Asia conversie , #moneda