Dolarul american, din ce in ce mai contestat - Presa internationala

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 14:00
2909 citiri
Dolarul american, din ce in ce mai contestat - Presa internationala

Din ce in ce mai multe voci se ridica impotriva mentinerii dolarului american ca principala moneda de rezerva la nivel global. In acelasi timp, euro este afectat de politicile europene impotriva inflatiei, dar si de criza debitelor suverane din Europa, iar Rezerva Federala americana ar putea anunta, la randu-i, o incetare a programului de relaxare monetara, in conditiile unei inflatii amenintatoare.

Incercarea de a inlocui dolarul din pozitia de moneda de rezerva a inceput sa castige teren, unii experti ajungand sa argumenteze chiar pentru faptul ca SUA ar trebui sa renunte la dolar.

Un specialist financiar chinez a explicat faptul ca SUA ar trebui sa se indrepte catre un sistem de rezerve valutare mai complex, in care dolarul american sa functioneze ca o simpla moneda printre altele, fara a avea o pozitie privilegiata, cum are in prezent, noteaza CNNMoney.

Dolarul a functionat ca moneda de rezerva multe decenii, bancile centrale si institutiile financiare strangand mari cantitati din aceasta moneda. Unii economisti considera ca acest fapt a generat in prezent foarte puternice dezechilibre care risca sa destabilizeze economia globala.

Tari precum China au reusit sa profite de sistemul financiar actual prin capacitatea lor de a strange o cantitate impresionanta de dolari americani, ceea ce le permite o acaparare o ofertei de bunuri si servicii - prin faptul ca pot mentine pretul acestora la niveluri scazute, putandu-si manipula valoarea propriei monede fata de dolarul american.

In acelasi timp, economia americana a suferit de exportul capitalului si orientarea acestuia catre economii emergente in care randamentele sunt mult mai mari. In situatia actuala, americanii sunt nevoiti sa aleaga intre cresterea somajului - dat fiind faptul ca productia se muta in afara pietei americane, din cauza costurilor mai mici - si cresterea deficitelor deja foarte mari, pentru a obtine banii cu care sa sustina cresterea interna.

Cele doua optiuni sunt, ambele, dureroase - cresterea somajului sau cresterea deficitelor.

Euro, afectat de criza din Grecia

Moneda unica europeana a scazut pentru a doua zi consecutiv, pe fondul ingrijorarilor crescande cu privire la soarta crizei debitelor suverane din Europa, in conditiile in care bancile centrale iau din ce in ce mai in serios riscurile ridicate de inflatie.

Ministrul grec de Finante, George Papaconstantinou, a declarat ca tara sa discuta restructurarea datoriilor, chiar daca investitorii au ridicat din nou costurile pentru cei care sunt dispusi sa crediteze Grecia. Banca Centrala Europeana a anuntat ca va mentine o politica de restrangere monetara din cauza inflatiei in crestere, iar banca centrala din China isi continua politica de lupta impotriva inflatiei prin limitarea catitatii disponibile de credit, informeaza Bloomberg.

"Europa este, in acest moment, o zona foarte riscanta in conditiile in care Germania este foarte puternica, insa zonele periferice ale Uniunii sunt destul de slabe; ca urmare, ultimul lucru de care au nevoie este o marire a dobanzilor in zona euro", a explicat Adrian Mowat, analist al JPMorgan.

"Exista o mare incertitudine cu privire la modul in care economia chineza va iesi din acest cerc vicios al inflatiei si al necesitatii sustinerii cresterii economice prin bani ieftini".

Fed ar putea renunta la politica de relaxare monetara

Finalul politicii de relaxare monetara la nivel global ar putea fi anuntat de decizia Rezervei Federale americane de a inceta politica de cumparare a activelor din pietele financiare americane, politica prin care infuzeaza pietele cu bani ieftini.

Oficialii Fed ar putea anunta pe 27 aprilie incheierea programului de relaxare monetara (QE2), program prin care a garantat si furnizat lichiditatea pietelor financiare, cu 600 miliarde de dolari, informeaza Financial Times.

Pe de alta parte, daca circumstantele de la momentul respectiv o cer, Fed ar putea anunta chiar prelungirea programului ceea ce, insa, ar avea un efect tulburator asupra pietelor financiare, daca anuntul s-ar face in ultimul moment.

Relaxarea monetara practicata de catre Fed este un instrument politic foarte la indemana, utila mai ales dupa ce dobanzile au fost reduse la 0, nemaiexistand astfel nicio modalitate de a infuza piata cu lichiditati. Prin cumpararea de titluri de Trezorerie si titluri de capital, banca centrala poate determina scadera dobanzilor pe termen lung dar, mai ales, poate avea un rol stimulativ pentru economie, furnizand bani exact acelor companii care au nevoie de ei prin intermediul burselor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#criza economica, #inflatie, #amenintare inflatie, #criza debite suverane, #inflatie China , #moneda