Criza din zona euro: Pactul Germaniei cu diavolul

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 18:19
5495 citiri
Criza din zona euro: Pactul Germaniei cu diavolul
Foto: presseurop.eu

In capodopera literara a lui Goethe, "Faust", autorul german sustine ca tiparirea de bancnote reprezinta o continuare a alchimiei, insa prin alte metode. Aceasta situatie se regaseste, in prezent, in atitudinea Germaniei fata de criza din zona euro, potrivit ziarului The Irish Times.

Tema centrala a acestui poem dramatic este celebrul "pact faustian", facut de batranul savant cu diavolul, reprezentat de personajul Mefisto, care ii promite lui Faust totul in aceasta lume, dar, daca acesta isi va dori ca vreun moment sa dureze la nesfarsit, atunci sufletul ii va fi luat.

Banii joaca un rol mai important in a doua parte a dramei, publicata postum, in care actiunea se petrece in curtea unui imparat hedonist, care este foarte aproape de faliment. Trezorierul imperial anunta ca "lazile cu bani sunt goale", la fel si cramele, din cauza petrecerilor frecvente.

Insa persuasivul Mefisto propune transformarea hartiei in bani. Imparatul indatorat este de acord, iar acestea declanseaza o explozie a consumului. Abia dupa ce intruchiparea diavolului si partenereul sau Faust dispar, cineva isi da seama ca valoarea bancnotelor nu are echivalent in realitate - spre exemplu, in lingouri de aur - ci in promisiunea aurului, care inca nu a fost scos din mine.

"Asemanarile intre drama Faust si criza din zona euro au fost indelung dezbatute de admiratorii autorului german, care, pe baza operei, si-au exprimat in nenumarate randuri ingrijorarea fata de situatia din blocul monetar", scrie Irish Times.

BCE a semnat un pact cu diavolul?

In prezent, rolul trezorierului imperial din Faust, care avertizeaza privind tiparirea banilor, a fost jucat de presedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

Apocalipsa in Germania: Miracolul economic nu va mai dura mult

"Teoretic, daca o banca centrala poate tipari nelimitat bani din nimic, atunci cum poate oferi garantia ca acestia isi vor mentine valoarea?", a precizat oficialul german, in septembrie, cu ocazia unei conferinte desfasurate la Frankfurt.

"Intr-adevar, multi au cedat acestei tentatii de-a lungul istoriei monetare", a avertizat Weidmann.

El atrage atentia ca planul Bancii Centrale Europene de achizitionare a obligatiunilor in mod nelimitat, in scopul stabilizarii zonei euro, este un fel de pact faustian, mai ales daca acesta le va oferi politicienilor o alternativa financiara mai convenabila decat reformele economice dure.

Insa BCE sustine contrariul, iar dezbaterile ideologice au reinviat o ambivalenta culturala in Germania fata de bani si datorii suverane.

"Pana la urma, aceasta este tara in care cuvantul 'Schuld' inseamna atat datorie monetara, cat si vina morala", mai scrie The Irish Times.

In plus, interventiile BCE pe piata obligatiunilor au fost condamnate de aceiasi economisti care au etichetat statele indatorate din zona euro drept "Schuldensunder" ("pacatosii indatorati", "cei vinovati de indatorare").

Prin urmare, exista o legatura intre atitudinile de acum si drama faustiana, care a fost descrisa drept o critica a "esteticii creditelor si economiei persuasive" de catre teoreticianul literar german Werner Hamacher, potrivit sursei citate.

Excese si beneficii

Ottmar Issing, fost membru al consiliului de administratie al BCE, sugereaza ca germanii nu se indoiesc de puterea banilor, ci sunt sceptici ca acestia vor fi cheltuiti in mod corect.

Intr-un eseu publicat in revista expozitiei "Goethe si banii", intitulat "Inflatia - opera diavolului?", Issing argumenteaza ca "alternativa intre binecuvantare si blestem" oferita de banii tipariti "sta in mainile omenirii".

Fostul presedinte al BCE, Jean-Claude Trichet, este de acord cu aceasta idee. Intr-un alt eseu, el critica dezbaterea indelungata privind caracterul dublu al banilor tipariti, care "genereaza cele mai bune si cele mai nefaste efecte in sfera economica", conform Irish Times.

De asemenea, profesorul Hans Christoph Binswanger, autorul studiului faustian "Banii si magia", sustine ca Goethe vede banii tipariti drept "o continuare a alchimiei prin alte metode" si ca procesul de transformare a banilor tipariti intr-o adevarata avere poate fi transformat de "obscuritatea productiei globale".

"Aparenta alchimie moderna magica are un pret profan - transforma totul in nimic", a adaugat el.

"Teama lui Goethe a fost transpusa in realitatea din prezent, astfel ca din ce in ce mai multi germani considera ca problemele din zona euro reprezinta efectul distructiv al comportamentului necontrolat si nepasator al societatilor, care refuza sa accepte ca fondurile de care dispun sunt limitate", mai noteaza The Irish Time.

Ideea de Faust si Mefisto s-a pliat pe criza din zona euro, "dand culoare solicitarilor Berlinului", legate de disciplina fiscala la nivel european si care au aprins o dezbatere intensa in ceea ce priveste limitele cresterii economice.

"Goethe a observat ca, atunci cand sunt folositi cum trebuie, banii iti pot fi de ajutor, aducand prosperitate familiei tale", explica doctorul Vera Hierholzer, unul dintre organizatorii expozitiei "Goethe si banii".

"In acelasi timp, la fel ca multi din clasa lui sociala, Goethe se temea de consecintele exceselor si luxului, de efectele produse de incercarea continua a depasirii limitelor monetare", a completat Hierholzer, care sustine ca mentalitatea de a controla cheltuielile exista si in prezent in Germania, mai scrie publicatia citata.

Austeritate si autocontrol

Dezbaterea privind autocontrolul monetar este relevanta si in afara tarii lui Goethe, in special in statele afectate de criza, care sunt nerabdatoare sa depaseasca austeritatea impusa de creditori si sa "revina pe pietele financiare".

Frankfurt, capitala financiara a Germaniei, este gazda atat a celor doua banci centrale, Bundesbank si Banca Centrala Europeana, cat si a unei cladiri galbene, in stil baroc, aflata in umbra sediului BCE, unde s-a nascut Goethe, in 1749.

Publicatia citata releva faptul ca unele dintre ultimele licitatii suverane organizate de Irlanda, inaintea crizei datoriilor, au fost gestionate de Brian Lenihan (politician decedat in 2011), la Hotelul Frankfurter Hof, situat la jumatatea drumului dintre sediul BCE si Casa Goethe.

"Dupa redobandirea suveranitatii economice, Irlanda va decide singura directia in care va merge: spre Casa Goethe, tinand cont de limitele mijloacelor financiare, sau inapoi la hotelul de cinci stele Frankfurter Hof, pentru organizarea unor dineuri scumpe in onoarea bancilor fericite sa ne ofere mai multi bani de la Mefisto", concluzioneaza The Irish Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Germania pact diavol, #Germania pact faustian, #criza zona euro Germania, #criza economica Germania , #moneda