Deprecierea rublei a schimbat economia si viata rusilor pentru totdeauna (Grafice)

Sambata, 14 Noiembrie 2015, ora 09:05
11338 citiri
Deprecierea rublei a schimbat economia si viata rusilor pentru totdeauna (Grafice)
Foto: Hepta.ro

Deprecierea rublei din ultimul an a afectat in mai multe moduri economia Rusiei, iar unele efecte ar putea fi ireversibile.

Banca centrala de la Moscova a decis, in noiembrie 2014, sa nu mai foloseasca rezervele valutare pentru a tine in frau cursul valutar, aminteste Bloomberg.

In consecinta, rubla s-a depreciat considerabil, iar acest lucru a trimis o unda de soc in economie, afectand mai ales populatia. Singurii mari beneficiari au fost exportatorii de petrol.

It's the economy, Putin!

Pretul scazut al petrolului impinge Rusia spre recesiune

The Economist: Rusia, pe marginea prapastiei. Putin respinge un nou model economic

Inflatia a crescut vertiginos

Rubla a pierdut 30 la suta din valoare in fata dolarului, astfel ca rata inflatiei a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani. Preturile au crescut foarte mult, astfel ca populatia nu isi mai permite sa cumpere atat de multe lucruri ca in urma cu un an.

Sursa: Bloomberg

Tot mai multa saracie

Cresterea inflatiei a erodat puterea de cumparare a rusilor. Scaderea veniturilor a fost atat de drastica, incat o parte tot mai mare a populatiei se chinuie sa traiasca de pe o zi pe alta. Banca Mondiala arata ca Rusia va avea parte de o crestere semnificativa a numarului saracilor, pentru prima data de la criza financiara din 1998-1999.

Sursa: Bloomberg

Taieri de salarii

Asa cum s-a intamplat de atatea ori pe parcursul istoriei, piata muncii din Rusia ia o singura masura importanta atunci cand vremurile devin grele: taieri de salarii si reducerea orelor de munca. Liderii de la Kremlin vor sa isi pastreze imaginea, asa ca nu accepta concedieri, drept dovada ca rata somajului e aproape neschimbata de un an de zile: a fost 5,2% in noiembrie 2014, a urcat putin in lunile de vara, insa in septembrie 2015 a ajuns inapoi la 5,2%.

Sursa: Bloomberg

Vacante mai putine sau deloc

Avand la dispozitie venituri mai mici, consumatorii au renuntat sa mai plece in vacante. Rusii merg mai putin in strainatate si au inceput sa manance alimente produse local, dupa restrictiile impuse importurilor din Occident, fapt ce a schimbat obiceiurile de consum.

Sursa: Bloomberg

Exportatorii de petrol

Cei mai importanti exportatori de petrol din Rusia au beneficiat de pe urma unei ruble mai slabe, gratie sistemului de taxare, dar si a faptului ca veniturile sunt in valuta, iar costurile sunt denominate in moneda locala. Insa Guvernul ar putea pune capat acestui vis frumos, printr-o noua taxa, care ar diminua beneficiile unei ruble depreciate.

Sursa: Bloomberg

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#efecte depreciere rubla, #depreciere rubla Rusia, #Rusia economie, #probleme economie Rusia, #economie Rusia , #moneda