Francul elvetian detroneaza rubla: Record pentru moneda din Tara Cantoanelor (Grafic)

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 12:52
8179 citiri
Francul elvetian detroneaza rubla: Record pentru moneda din Tara Cantoanelor (Grafic)
Foto: Wikipedia

Francul elvetian a devenit cea mai volatila moneda a ultimului an, depasind astfel rubla ruseasca.

"Anuntul bancii centrale din Tara Cantoanelor a fost o surpriza majora pentru pietele financiare", a comentat Piotr Matys, analist la Rabobank International, potrivit Bloomberg.

"Exista inca multe semnale negative din partea rublei, insa in ceea ce priveste volatilitatea, ce a fost mai rau a trecut", a adaugat acesta.

Saptamana trecuta, joi, Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a decis sa renunte la pragul minim de curs de 1,2 franci pentru un euro.

La scurt timp, moneda s-a apreciat vertiginos in fata celorlalte valute.

Astfel, in acea zi, fluctuatiile au depasit nivelul de 261%, peste cea a rublei, dupa cum se arata graficul realizat de Bloomberg.

Sursa: Bloomberg

Moneda ruseasca a detinut pana atunci recordul pentru cea mai volatila moneda, care s-a depreciat foarte mult dupa prabusirea pretului petrolului, dar si pe fondul sanctiunilor impuse de Occident.

In 16 decembrie, volatilitatea rublei a atins 245%, in urma deciziei Bancii Rusiei de a majora dobanda de politica monetata la 17%.

Curs valutar: Francul elvetian atinge un nou maxim

Francul s-a apreciat, luni, atingand un nou maxim istoric. Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 4,4716 lei/unitate, in crestere fata de cotatia de vineri, care a fost de 4,4228 lei/unitate. Comparativ cu saptamana trecuta, aprecierea este de aproape 20%.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#franc cea mai volatila moneda, #volatilitate franc, #franc volatila moneda, #franc volatilitate rubla , #moneda