Jumatate de lume renunta la dolar: Cine ii ia locul ca moneda de rezerva?

Marti, 08 Iulie 2014, ora 21:24
7890 citiri
Jumatate de lume renunta la dolar: Cine ii ia locul ca moneda de rezerva?
Foto: patriotnetdaily

Presa occidentala si expertii financiari au remarcat faptul ca in prezent o mare parte din lume si-a schimbat tranzactiile comerciale in alte monede, diferite de dolar. Exista o tendinta globala de renuntare la dolar, in favoarea rublei si a yuanului, in special in afacerile dintre Rusia si China.

Analistii apreciaza ca se creeaza o baza solida pentru comertul international in monede diferite de dolar, existand tendinta ca tarile organizatiei BRICS sa treaca la aceasta practica, potrivit Voice of Russia.

"Trecerea la tranzactionarea in alte valute decat dolarul american nu este un lucru deloc rau pentru altii. Este o idee excelenta. Faptul ca Gazprom si alte companii rusesti si chineze au luat initiativa de-dolarizarii este o actiune chiar foarte buna.

De ce? Deoarece se va pune o baza solida si de incredere pentru comertul international in monede diferite de dolar.

Exista statele care fac parte din BRICS (a caror populatie este de 3 miliarde de locuitori - n.red.) si alte tari care de-abia asteapta ca cineva sa faca primul pas", a spus Peter Koenig, analist fianciar si fost economist al Banca Mondiala.

Aceste tari se tem de eventuale "sanctiuni" si nu indraznesc sa iasa din linia de comanda a Washingtonului, cu exceptia cazului cand un alt lider puternic, precum Rusia sau China, ar lua initiativa.

Mai ales ca economia Chinei tocmai a depasit-o pe cea a Statelor Unite, fiind acum cea mai mare si cea mai puternica din lume.

"In general, o combinatie a rublei cu yuanul poate deveni in curand o moneda, poate "Yuanru" sau "Ruyuan", care ar inlocui dolarul ca moneda de rezerva", a spus Koenig.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#tendinta globala renuntare dolar, #tranzactii comerciale fara dolari, #tranzactii monede yuan ruble, #pierderea dominatiei globale dolar, #Rusia China tranzactii nondolar , #moneda