Monede de schimb din antichitate - ce foloseau stramosii nostri in loc de bani

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 20:15
16573 citiri
Monede de schimb din antichitate - ce foloseau stramosii nostri in loc de bani

In prezent, oamenii folosesc monede si bancnote pentru a plati lucrurile. In timpurile demult apuse, insa, o diversitate de obiecte erau folosite cu valoare monetara.

Desi stranii, "valutele" prezentate de Listverse reprezinta o dovada care atesta multitudinea de marfuri oferite in cadrul trocurilor.

Alimentele

Sarea a fost utilizata ca moneda de schimb inca din timpurile stravechi. Mai mult, cuvantul "salariu" deriva din latinescul "salarium". De fapt, sarea era principala moneda de schimb in Africa de Est, in Evul Mediu.

Un aliment care avea valoare monetara era branza Parmigiano care, la un moment dat, era acceptata de bancile italiene. Totodata, in America Centrala, moneda de schimb era reprezentata de boabele de cacao, iar in Asia Centrala - "caramizile presate" din ceai.

Crucile Katanga

Aceste cruci provin din provincia miniera Katanga, din Congo. De cele mai multe ori, ele reprezentau un semn al prosperitatii, dar puteau fi folosite la trocuri, drept moneda de schimb.

Pielea de veverita

Din nefericire pentru bietele animale, rusii au folosit pieile lor ca moneda de schimb in Evul Mediu, cand Europa a fost ravasita de Ciuma Neagra. In contextul in care boala era transmisa deseori de rozatoare, uciderea cat mai multor veverite si folosirea pieilor lor drept moneda de schimb a contribuit la reducerea numarului de cazuri de ciuma bubonica.

Pielea de veverita se vinde, in prezent, in Finlanda, pentru 3 centi bucata.

Zdrobitorul de cartofi

Zdrobitorul de cartofi bafian era o moneda de schimb in regiunea unde astazi se afla Republica Camerun. De exemplu, sotiile puteau fi cumparate si vandute pentru 30 de zdrobitoare de cartofi.

Sarpele Lobi

Lobi se numeau locuitorii stravechi ai Ghanei. Pentru ca erau fermieri, care isi castigau painea din munca la camp, deseori erau nevoiti sa se fereasca de serpi periculosi.

Pentru a se apara, au creat serpi din fier forjat, pe care fie ii purtau asupra lor, fie ii tineau in altarele personale, asa cum unii superstitiosi folosesc usturoiul, pentru a alunga vampirii. Serpii de fier erau, de multe ori, si o moneda de schimb.

Banutii Kissi

Pana in urma cu cativa ani, "kissi" erau folositi ca moneda de schimb in multe zone din Africa de Vest. Barele din fier erau modelate de fierari intr-o forma de "T". La un capat, se afla "o ureche", iar la celalalt capat era "un picior". Din cauza valorii mici pe unitate, barele de fier erau folosite in grupuri de cate 20. La un moment dat, un sac de portocale sau banane costa 1-2 kissi.

O vaca a ajuns sa coste 100 de gramezi de kissi, iar o mireasa - 200 de kissi.

Bijuterii

Egiptenii foloseau inele si alte bijuterii ca obiecte de schimb. Si in Biblie se gasesc unele referiri la aceste trocuri.

Potlach

Reprezinta o aniversare extravaganta din antichitate, eveniment la care oamenii faceau schimburi cu o multitudine de produse, in spiritul oferirii de daruri. Astfel de ceremonii aveau loc in toate partile lumii, dar erau cel mai intalnite la amerindieni. De pilda, dintii de balena erau o marfa buna in insulele Fiji, in timp ce penele reprezentau un simbol al Potlach-ului amerindian.

De multe ori, aceste ceremonii erau un fel de competitie intre bogati, pentru ca fiecare voia sa impresioneze cu darurile sale. Cel mai mare Potlach a avut loc atunci cand regina din Saba i-a oferit regelui Solomon 120 lingouri de aur si cea mai mare cantitate de condimente, la acea vreme. Potlach-urile au fost interzise in America de Nord la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Cutitele

In vremurile stravechi, cutitele mari, din bronz, erau o moneda de schimb in China. In urma cu 2.500 de ani, un print chinez le-a permis soldatilor sa utilizeze cutitele ca forma de plata pentru produse, intrucat banii erau o raritate.

Rocile Rai

Cea mai mare valuta din vremurile stravechi era cunoscuta drept "Piatra Rai". Aceste roci uriase cantareau in jur de opt tone. Pietrele aveau cate o poveste, in urma careia sa stabilea valoarea lor.

Pietrele nu puteau fi miscate, din cauza greutatii. Ele ramaneau in acelasi loc, dar se schimba proprietarul. Daca un proprietar murea, valoarea pietrei se majora.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#monede schimb antichitate, #bani stramosi piele veverita , #monede vechi