Austeritatea, cea mai mare minciuna pe care inca si-o spun europenii - Business Insider

Joi, 28 Februarie 2013, ora 19:46
3564 citiri
Austeritatea, cea mai mare minciuna pe care inca si-o spun europenii - Business Insider
Foto: AP

Aplicarea unor masuri dure de austeritate nu a ajutat deloc tarile europene, insa guvernele nu vor sa invete aceasta lectie, sustine publicatia Business Insider.

Jurnalistii americani au dat ca exemplu in acest sens alegerile recente din Italia. Ei scriu ca cel mai mare pierzator a iesit fostul premier tehnocrat, Mario Monti, care a reusit sa stranga doar 10% dintre sufragii.

Alegerile din Italia ar putea adanci recesiunea din zona euro

Acesta a venit la putere in noiembrie 2011, dupa demisia lui Silvio Berlusconi. Monti, care a fost sustinut de Banca Centrala Europeana si de numerosi bancheri, a fost cel care a aplicat reforme dure, precum reducerea pensiilor si cresterea taxelor, care s-au dovedit a fi extrem de nepopulare in randul cetatenilor de rand.

Dar, asa cum noteaza Business Insider, in timpul mandatului lui Monti a existat o scadere drastica a costurilor de imprumut.

El va ramane, totusi, in mintea elitelor europene ca cel care a facut "treaba murdara" de a aplica masurile de austeritate.

Insa, conform Business Insider, nu exista nicio dovada ca reformele lui Monti au facut ceva bun pentru economia Italiei.

Astfel, cele doua scaderi drastice ale costurilor de imprumut au avut loc cand Banca Centrala Europeana, condusa de Mario Draghi, a anuntat programul de cumparare a obligatiunilor guvernamentale (la finalul lui 2011) si cand seful institutiei a promis ca va face "orice e nevoie" pentru a salva zona euro (vara lui 2012).

"Aceasta este cea mai mare minciuna pe care si-o tot spun europenii. Toti au aplicat reforme usturatoare pentru a intra in gratiile pietelor financiare, insa doar interventia BCE i-a ajutat in aceasta privinta", conchide publicatia citata.

Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe a introdus recent în piață un asistent AI pentru aplicațiile Reader și Acrobat, în scopul de a transforma modul în care interacționăm cu documentele PDF. Această nouă...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#masuri austeritate Europa, #reforme economie Europa, #alegeri Italia austeritate , #obligatiuni