Bloomberg: Inainte de alegeri, Romania se grabeste sa se imprumute din strainatate

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 13:31
4759 citiri
Bloomberg: Inainte de alegeri, Romania se grabeste sa se imprumute din strainatate

Romania se grabeste sa vanda obligatiuni pe piata internationala inainte de 2 noiembrie, de teama ca rezultatul alegerilor prezidentiale va inrautati conditiile de imprumut de pe pietele externe. Intentia a fost analizata inclusiv in presa straina.

Ministrul Bugetului de la Bucuresti, Darius Valcov, a spus ca Guvernul planuieste sa vanda obligatiuni in valoare de cel putin un miliard de euro pana la inceputul lunii viitoare.

Sondajele de opinie arata ca premierul Victor Ponta va castiga alegerile, astfel ca au crescut si speculatiile conform carora viitorul guvern nu va reusi sa tina deficitul bugetar in frau, ceea ce ar duce la o crestere a dobanzilor cu care se imprumuta Romania, potrivit Erste Bank, care detine BCR.

"Riscurile de dupa alegeri i-ar putea determina sa accelereze vanzarea de obligatiuni", sustine Dumitru Dulgheru, economist la Erste Bank, citat de Bloomberg.

Guvernul a redus CAS cu 5 puncte procentuale, punand astfel presiune pe deficitul bugetar, care se afla in prezent la 2,2% din Produsul Intern Brut. Mai mult, in martie 2015, Romania ar urma sa incheie acordul preventiv cu Fondul Monetar International.

In consecinta, Dulgheru sustine ca, fara adoptarea unor masuri care sa conduca la o crestere a veniturilor bugetare, costurile de imprumut vor creste anul viitor. Tocmai de aceea guvernantii se grabesc cu vanzarea obligatiunilor.

Conditii propice

Pe de alta parte, dobanda obligatiunilor pe 10 ani denominate in euro ale Romaniei se afla, joi, la 2,71% pe an, foarte aproape de recordul minim atins in urma cu sapte saptamani, de 2,66% pe an. Mai mult, dobanda obligatiunilor in lei pe 10 ani a ajuns la 4,08% pe an, cel mai scazut nivel din ultimele 3 luni.

Datoria guvernamentala a fost de 39% din PIB la finalul lunii iulie, ceea ce inseamna ca Romania are a patra cea mai mica datorie din UE, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor de la Bucuresti.

Autoritatile romane sustin ca vor sa reduca ponderea datoriei denominate in valuta la 50% de la 57% in urmatorii doi ani.

Demetrios Efstathiou, analist la Standard Bank Plc, sustine ca tara noastra este foarte conservatoare si ii place sa aiba un buffer fiscal mare.

Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in aprilie, cand Romania a imprumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro, la un randament record de 3,7% pe an.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Romania impumut guvern, #Romania imprumut piete externe, #Romania obligatiuni , #obligatiuni