Finantele lanseaza o emisiune de obligatiuni de un miliard de euro in 25 noiembrie

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 21:08
1221 citiri
Finantele lanseaza o emisiune de obligatiuni de un miliard de euro in 25 noiembrie
Foto: Arhiva

Ministerul Finantelor va lansa in 25 noiembrie o emisiune de obligatiuni in valoare de 1 miliard de euro. Anuntul ministerului vine dupa ce presedintele Traian Basescu spunea joi seara la TVR ca Romania va trece in curand printr-o proba care va arata daca si-a recastigat credibilitatea.

"In data de 25 noiembrie 2010, Ministerul Finantelor Publice va lansa pe piata interna, prin procedura de licitatie, o emisiune de obligatiuni de stat cu o valoare anuntata de 1 mld. Euro, cu o maturitate de 3 ani si rata cuponului de 4.5% p.a. Sumele atrase vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice", se arata in comunicatul Mministerului Finantelor.

Traian Basescu declara joi seara ca Romania a facut ce a trebuit in 2010 pentru a nu intra in vartejul datoriilor, dar urmeaza o proba de foc in 25 noiembrie.

"Vom avea o proba foarte curand: statul roman va trebui sa se imprumute in jur de 24 noiembrie. Daca vom reusi sa luam acest credit de circa 1 mld euro cu dobanzi sub 5 procente, insemna ca Romania a redevenit credibila. Inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor luate de statul roman. Daca la sfarsit de program cu FMI reusim sa angajam un credit pe 3 ani cu dobanda sub 5% inseamna ca Romania pleaca pe o panta favorabila. Mi l-as dori cu dobanda sub 5%, pe 3 ani si sa fie subscris", a spus seful statului.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a purtat discutii in aceasta saptamana cu presedintii bancilor si sefii de trezorerii pentru a gasi solutii prin care statul sa obtina banii de care are nevoie pana la sfarsitul anului.

Isarescu i-a convocat pe oficialii bancilor pentru a intermedia relatia dintre bancile mari de pe piata si Ministerul Finantelor, fiind acum vorba de o tranzactie importanta - refinantarea obligatiunilor in euro de 1,4 miliarde de euro, care ajunge la scadenta pe 29 noiembrie.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ministerul Finantelor obligatiuni, #emisiune obligatiuni 25 noiembrie, #imprumut piata interna , #obligatiuni