Grecia: Investitorii au oferit 30 miliarde de euro pentru rascumpararea obligatiunilor

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 10:38
2157 citiri
Grecia: Investitorii au oferit 30 miliarde de euro pentru rascumpararea obligatiunilor
Foto: Bloomberg

Investitorii greci si cei straini care detin obligatiuni elene au oferit suma de 30 de miliarde de euro in cadrul programului de rascumparare de obligatiuni lansat de guvernul grec, operatiune importanta in contextul eforturile liderilor din zona euro si ale FMI de a aduce datoria Atenei la un nivel sustenabil.

"Programul de rascumparare a decurs bine in general. Suma oferita de investitori s-a incadrat in tintele estimate", a declarat un oficial al guvernului de la Atena pentru Reuters.

Suma de 30 de miliarde de euro reprezinta aproximativ jumatate din datoria de 63 de miliarde de euro detinuta de investitorii privati inclusi in acest program.

Atena va cheltui pana la 10 miliarde de euro din suma imprumutata de la creditorii internationali pentru a rascumpara obligatiuni cu o valoare nominala de 30 de miliarde de euro.

In contextul in care obligatiunile vor fi rascumparate cu mult sub valoarea lor nominala, datoria neta a tarii se va reduce cu aproximativ 20 de miliarde de euro.

In acest program participa si bancile grecesti, care detin obligatiuni de aproximativ 17 miliarde de euro, precum si doua banci din Cipru.

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au aprobat, in noiembrie, un pachet de masuri in vederea reducerii datoriei Greciei cu 40 de miliarde de euro. Masurile au vizat dublarea maturitatii medii pentru imprumuturile acordate Greciei si reducerea ratei dobanzii cu un punct procentual, noul nivel fiind cu mult sub 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#investitori reducere datorie Grecia, #rascumparare obligatiuni Grecia , #obligatiuni