Italia se imprumuta la dobanzi maxime, Germania aproape gratis (Video)

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 15:56
5211 citiri
Italia se imprumuta la dobanzi maxime, Germania aproape gratis (Video)
Foto:photo-dictionary.com

Titlurile de stat italiene au atins un nou maxim al zonei euro, in cadrul unei licitatii organizate miercuri, crescand astfel presiunea pe guvernul italian, care continua sa-si piarda credibilitatea in fata investitorilor.

Italienii au platit o dobanda record de 6,47 procente, in timp ce Germania a obtinut 4 miliarde de euro, pe titluri de stat cu scadenta la 2 ani, platind doar 0,29 procente - nivel aproape de 0, care indica faptul ca investitorii renunta la profit in favoarea sigurantei capitalului propriu, noteaza Reuters.

Cabinetul primului ministru Mario Monti a aprobat planul de buget menit sa creasca veniturile si economia tarii, in incercarea de a convinge investitorii ca Italia poate sa-si rezolve criza datoriilor si sa evite intrarea in faliment.

Monti a avertizat ca, daca planul nu va fi aprobat, acest lucru va duce la un "colaps" al Italiei, amenintand supravietuirea monedei euro.

"Suntem increzatori ca pietele vor reactiona pozitiv la eforturile pe care le face Italia, poate nu chiar maine, insa reducerea costurilor de imprumut, pe care o anticipam pentru urmatoarele luni, va impulsiona economia", a declarat Monti in fata Comitetelor de Finante si Buget a Camerei Deputatilor din Roma.

In acest context, investitorii prefera titlurile emise de guvernul german sau cel suedez, purtatoare de un randament foarte scazut - usor peste 0 - insa considerate mult mai sigure.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#obligatiuni randament Italia, #Monti plan buget criza, #obligatiuni cinci ani Italia, #randament record istoric obligatiuni , #obligatiuni