Performanta pentru Romania - La ce capitol stam cel mai bine dintre statele emergente

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 08:17
2115 citiri
Performanta pentru Romania - La ce capitol stam cel mai bine dintre statele emergente

Emisiunile de obligatiuni guvernamentale ale Romaniei au avut cea mai buna performanta din randul statelor emergente, in ultimele 5 luni, datorita asteptarilor privind reducerea dobanzii-cheie si pregatirile pentru un nou acord cu FMI, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.

Astfel, obligatiunile in lei s-au apreciat cu 1,8% pe piata secundara din 22 mai, cand presedintele Rezervei Federale din SUA, Ben Bernake, a mentionat ca banca centrala americana va reduce programul de relaxare cantitativa.

Cresterea cea mai solida (3,8%) a fost inregistrata in cadrul indicelui calculat in moneda nationala de catre banca JPMorgan Chase, cea mai mare din SUA dupa active. Acesta a scazut in aceeasi perioada cu 3,8%.

Avansul cotatiei obligatiunilor pe piata secundara reprezinta o scadere a costurilor indicative de finantare, scrie ACT Media.

Investitorii sunt atrasi de obligatiunile Romaniei datorita reducerii cheltuielilor publice si pregatirilor pentru un nou acord cu FMI. Alt factor decisiv este scaderea inflatiei, care va permite bancii centrale sa reduca dobanda-cheie pentru a stimula economia.

"Nu mai sunt prea multe banci centrale in zona pietelor emergente care traverseaza inca un ciclu de relaxare a politicii monetare. Credibilitatea Romaniei este buna in randul investitorilor internationali", comenteaza pentru Bloomberg Abbas Ameli-Renani, strateg la Royal Bank of Scotland, Londra.

Indicii Bank of Ameica Merrill Lynch arata ca obligatiunile in lei au oferit randamente lunare pozitive in 19 din ultimele 20 de luni consecutive. Pe de alta parte, titlurile denominate in zloti polonezi, cea mai lichida piata cu randament fix in randul statelor UE foste comuniste, au inregistrat evolutii lunare negative in cinci din ultimele opt luni incheiate.

Romania, Rusia si Chile sunt singurele piete emergente unde dobanzile de politica monetara sunt preconizate sa scada cu cel putin 0,5 puncte procentuale in urmatoarele patru luni, potrivit datelor Bloomberg. Analistii anticipeaza cresterea costurilor de finantare in Turcia si Brazilia si mentinerea dobanzilor in Polonia.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR la 4% in decembrie, fata de 4,5% in prezent.

"Pretul activelor romanesti va fi cu siguranta sub presiune daca atmosfera de pe pietele externe se inrautateste. Intr-un astfel de scenariu, continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare ar putea fi intampina dificultati", considera analistii Erste Bank.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#Romania performanta obligatiuni, #obligatiuni Romania, #emisiune obligatiuni Romania , #obligatiuni
Comentarii