Record pentru Romania: La ce randament s-a imprumutat de pe pietele externe

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 14:35
4307 citiri
Record pentru Romania: La ce randament s-a imprumutat de pe pietele externe

Romania s-a imprumutat cu 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe, printr-o emisiune de obligatiuni, la o rata a dobanzii sub 3%, ceea ce reprezinta un minim istoric pentru tara noastra.

"Astfel Romania a emis obligatiuni cu maturitatea de 10 ani in valoare de 1,5 miliarde euro, nivelul randamentului obtinut fiind cu 0,72% sub nivelul de 3,701% p.a. obtinut la ultima emisiune similara in euro, de 10 ani lansata in luna aprilie a acestui an.

Apetitul semnificativ al investitorilor pentru titlurile de stat romanesti a permis subscrierea rapida, de 2,5 ori a volumului emis, ceea ce s-a reflectat in obtinerea unor conditii financiare atractive, fara a plati prima de emisiune, la un nivel al randamentului de 2.973% p.a.", se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

Prin aceasta tranzactie, tara noastra "prefinanteaza partial necesitatile de finantare externe aferente anului 2015, consolidand nivelul rezervei financiare in valuta".

Guvernul sustine ca nivelul scazut al costului mediu si participarea diversificata din partea investitorilor "reflecta credibilitatea de care se bucura pe plan extern Romania, urmare a politicilor economice si aprecierii privind evolutia consolidarii fiscale si a reformelor structurale adoptate de actuala guvernare in ultimii doi ani".

Emisiunea a fost administrata de catre HSBC, Raiffeisen Bank International, Societe Generale si Unicredit Bank.

Investitorii interedati provin din Germania si Austria (23%), Marea Britanie (18%), Europa Centrala si de Est (12%), Italia (10%), Romania (10%), SUA nerezidenti (9%), restul Europei (9%), Benelux (5%), Asia si Orientul Mijlociu (4%).

"Referitor la distributia obligatiunilor pe categorii de investitori, administratorii de fonduri au adjudecat 62%, restul alocarii mergand catre fonduri de asigurari/pensii (21%), banci (13%) si Banci centrale si alte tipuri de investitori (4%) ", mai arata Guvernul.

Emisiune de obligatiuni in campanie electorala

Saptamana trecuta, prestigioasa publicatie americana Bloomberg nota ca Romania se grabeste sa vanda obligatiuni pe piata internationala inainte de 2 noiembrie, de teama ca rezultatul alegerilor prezidentiale va inrautati conditiile de imprumut de pe pietele externe.

Bloomberg: Inainte de alegeri, Romania se grabeste sa se imprumute din strainatate

Ministrul Bugetului de la Bucuresti, Darius Valcov, a spus ca Guvernul planuieste sa vanda obligatiuni in valoare de cel putin un miliard de euro pana la inceputul lunii viitoare.

Sondajele de opinie arata ca premierul Victor Ponta va castiga alegerile, astfel ca au crescut si speculatiile conform carora viitorul guvern nu va reusi sa tina deficitul bugetar in frau, ceea ce ar duce la o crestere a dobanzilor cu care se imprumuta Romania, potrivit Erste Bank, care detine BCR.

"Riscurile de dupa alegeri i-ar putea determina sa accelereze vanzarea de obligatiuni", sustine Dumitru Dulgheru, economist la Erste Bank, citat de Bloomberg.

Guvernul a redus CAS cu 5 puncte procentuale, punand astfel presiune pe deficitul bugetar, care se afla in prezent la 2,2% din Produsul Intern Brut. Mai mult, in martie 2015, Romania ar urma sa incheie acordul preventiv cu Fondul Monetar International.

In consecinta, Dulgheru sustine ca, fara adoptarea unor masuri care sa conduca la o crestere a veniturilor bugetare, costurile de imprumut vor creste anul viitor si tocmai de aceea guvernantii se grabesc cu vanzarea obligatiunilor.

C.P.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Romania imprumut strainatate, #Romania vanzare obligatiuni, #emisiune obligatiuni Romania , #obligatiuni
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Acuma, repede imprumutati 20 de miliarde, pana nu afla investitorii
Poza sanziana
sanziana
rank 5