Romania continua sa emita obligatiuni pe pietele externe - Bloomberg

Luni, 21 Mai 2012, ora 13:42
1749 citiri
Romania continua sa emita obligatiuni pe pietele externe - Bloomberg

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Cristian Sporis, a declarat ca Romania va emite obligatiuni pe pietele externe, in trimestrul trei din 2012, si le va limita pe cele interne, din cauza speculatiilor conform carora Grecia va iesi din zona euro, care au provocat mari turbulente pe piete.

Tara est-europeana, care a reusit sa stranga o suma record de 26 miliarde de lei (17,5 miliarde de dolari) din imprumuturi interne, in perioada ianuarie-martie, isi mentine planurile de a obtine, din vanzarea de obligatiuni pe pietele externe, 2,5 miliarde de euro, noteaza Bloomberg.

"Vrem sa emitem constant obligatiuni pe pietele internationale. Am spus ca vom emite anul acesta obligatiuni de 2,5 miliarde de euro astfel incat vom incerca sa ajungem la acesta suma", a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Cristian Sporis.

Vanzarile de bonduri de trezorerie au crescut, in primul trimestru din 2012, cu peste 50%, comparativ cu anul trecut, deoarece reducerea salariilor si majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor in legatura cu Romania, a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana.

De la inceputul anului, Romania a vandut peste hotare obligatiuni in valoare de 2,25 miliarde de dolari.

Dupa ce a atins un record negativ, pe 23 aprilie 2011, de 4,4625%, dobanda la emisiunile romanesti denominate in dolari, cu maturitate in 2015, a urcat vertiginos, la 5,119%, deoarece investitorii au inceput sa vanda titluri ale tarilor emergente, de teama ca Grecia se va intoarce la drahma.

Prima de risc a Romaniei (credit default swap) a crescut cu 12,25%, in doar zece zile, de la 351 puncte in 7 mai 2012, la 394 puncte in 16 mai 2012.

Leul s-a depreciat cu 2,6% fata de euro din ianuarie, fiind cea mai slaba performanta a unei monede nationale din Europa de Est si Africa, conform datelor Bloomberg.

Romania nu va fi fortata sa vanda obligatiuni peste hotare, deoarece are un "buffer" (capital tampon) de 4 miliarde de euro si o linie de credit de un miliard de euro de la Banca Mondiala, a explicat Cristian Sporis.

De asemenea tara noastra a incheiat anul trecut un acord preventiv, pe doi ani, cu FMI si UE pentru 5 miliarde de euro.

Pe plan intern, Sporis sustine ca Romania va vinde mai putine obligatiuni dupa finalizarea planurilor pentru acest an si va continua sa ofere bonduri de trezorerie cu scadenta la 15 ani.

"Vom reduce emiterea de obligatiuni. Ne tinem de planul nostru ce vizeaza scadente prelungite deoarece vrem sa evitam perioadele de varf de plata in urmatorii trei-patru ani. Daca nu gasim interes suficient pe piata locala, putem accesa pietele externe daca conditiile vor fi favorabile", a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
#Romania emitere obligatiuni, #emitere obligatiuni piete externe, #obligatiuni Romania , #obligatiuni