Romania, una dintre tarile europene care se imprumuta cel mai scump

Marti, 28 August 2012, ora 07:38
3736 citiri
Romania, una dintre tarile europene care se imprumuta cel mai scump

Romania plateste una dintre cele mai mari dobanzi ca sa se imprumute din piata, potrivit datelor Eurostat.

Astfel, in luna iulie, dobanda la obligatiunile cu maturitate la 10 ani a fost de 6,52%, in cazul tarii noastre.

Aceasta valoare este extrem de apropiata de pragul de 7%, considerat nesustenabil, la care Irlanda si Grecia au fost nevoite sa ceara un pachet de salvare de la creditorii externi.

Comparativ, media la nivelul zonei euro a fost de 4,16%, in timp ce in Uniuniea Europeana, acest indice a fost si mai mic, de doar 3,79%.

Deloc surprinzator, Grecia se imprumuta cel mai scump. Dobanda la titlurile elene au urcat enorm de mult, ajungand, in iulie, la 25,82%. Nici situatia Portugaliei nu este una prea fericita, avand in vedere ca acest indice a ajuns la 10,49%.

Costurile de finantare pe termen lung sunt ridicate si in cazul Ungariei, tara vecina fiind obligata sa plateasca o dobanda de 7,56% pentru titlurile cu maturitate la 10 ani, putin mai mare decat cea a Ciprului, de 7%.

Romania se afla pe locul 6 in Europa, find situata intre Spania (6,79%) si Slovenia (6,32%). Ce este si mai ingrijorator este ca Italia, o tara cu probleme grave din cauza datoriilor suverane, percepe o dobanda mai mica, de 6%.

Tara noastra sta mai prost si fata de majoritatea statelor emergente (cu exceptia Ungariei), bulgarii imprumutandu-se mai ieftin decat noi (4,87%), la fel ca cehii (2,6%) si polonezii (4,99%).

Cel mai bine la acest capitol stau Germania (1,24%) si Danemarca (1,1%).

Ministerul Finantelor din Romania a refuzat trei licitatii, in luna august, din cauza ca dobanzile cerute in piata locala au fost prea ridicate.

Romania vrea sa emita din nou obligatiuni pe piata externa - Bloomberg

Insa, asa cum ne-a recomandatat seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in tara noastra, Erik de Vrijer, Romania ar putea iesi pe pietele externe, in toamna, pentru a se imprumuta. Daca investitorii nu isi recapata increderea in statul roman, dobanzile ar putea trece de 7%.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#dobanda obligatiuni Romania, #costuri finantare Romania, #imprumut Romania , #obligatiuni