Romania vrea sa emita din nou obligatiuni pe piata externa - Bloomberg

Vineri, 24 August 2012, ora 20:33
2051 citiri
Romania vrea sa emita din nou obligatiuni pe piata externa - Bloomberg

Romania vrea sa emita obligatiuni pe piata externa, in urmatoarele doua luni, pentru a-si finanta deficitul, dupa ce trei incercari de a vinde din datorie pe piata locala au esuat, din cauza tensiunilor politice, care au determinat cresterea costurilor de finantare.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) urmareste saptamanal evolutiile de pe pietele externe, pentru a determina momentul potrivit pentru a vinde obligatiuni denominate in euro, a declarat secretarul de stat Enache Jiru, intr-un interviu pentru Bloomberg.

El a anuntat ca MFP a respins vineri toate ofertele pentru titluri de stat in valoare de 200 milioane de lei, din cauza dobanzilor neavantajoase.

"Cu o anumita marja de siguranta, as spune ca vom emite sigur eurobonduri in urmatoarele doua luni. Monitorizam pietele saptamanal si discutam constant cu investitorii, care manifesta tot mai mult interes", a afirmat Jiru.

Romania a inceput sa vanda un volum mai mic de obligatiuni incepand cu luna iunie, cand s-a declansat criza politica in tara, remarca Bloomberg.

Erik de Vrijer, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in tara noastra, a recomandat Romaniei sa cedeze presiunilor din piata si sa accepte plata unor randamente mai ridicate, pentru a reconstrui rezervele, si sa incerce sa vanda titluri pe plan international.

MFP a respins, joi, toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu maturitate la 4 ani, considerand ca randamentul cerut este prea ridicat, aceasta fiind a treia licitatie incheiata fara succes in luna august.

"Faptul ca am respins ofertele nu afecteaza finantarea deficitului bugetar sau a datoriei publice. Continuam sa dispunem de un tampon adecvat de finantare si suntem decisi sa il mentinem in viitorul apropiat", a mai afirmat Jiru.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Finante emite obligatiuni piata externa, #Romania obligatiuni piata externa, #emitere obligatiuni piata externa , #obligatiuni