Achiti cat arata contorul - fara pierderi din retea si plati in avans in facturile romanilor

Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 07:32
11542 citiri
Achiti cat arata contorul - fara pierderi din retea si plati in avans in facturile romanilor

Romanii platesc pe langa curentul sau caldura consumate si pierderile din retelele de furnizare, incluse in facturile lunare.

Din acest motiv, mai multi deputati si senatori PSD au elaborat un proiect de lege prin care vor ca facturarea acestor pierderi catre consumatori sa fie interzisa.

Mai mult, parlamentarii vor eliminarea platii in avans si a recalcularilor, astfel incat clientii furnizorilor de energie electrica si termica sa nu achite decat consumul indicat pe contoare, atat timp cat acestea sunt functionale si autorizate metrologic.

Citeste Expunerea de motive si Proiectul de lege.

Oricat de bine ar suna pentru cei multi impovarati de plata facturilor, documentul discutat prezinta hibe care ii confera mai mult un caracter "idealist", conform reprezentantilor asociatiilor pentru protectia consumatorului.

In primul rand, de unde apar pierderile?

In timp ce proiectul nu specifica la ce fel de pierderi se refera, Ion Lungu, presedinte al Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), ne-a explicat ca ar fi vorba de doua situatii.

"In retelele electrice exista doua tipuri de pierderi: tehnice si comerciale.

Pierderile tehnice sau consumul propriu tehnologic sunt determinate de procesul de transport al energiei electrice prin retele. Ele sunt inevitabile pentru ca la trecerea curentului printr-un conductor, acesta se incalzeste si caldura se transmite in spatiul inconjurator.

La fel, atunci cand un transformator se afla sub tensiune, exista un consum determinat de magnetizarea acestuia. Mai sunt si alte tipuri de pierderi tehnice, dar acestea sunt cele principale.

Pierderile tehnice sunt intrinseci procesului de transport si se pot determina pe baza legilor fizicii", a spus presedintele AFEER pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, consumul propriu tehnologic este relativ ridicat in Romania, fiind influentat in principal de distanta dintre locul in care este produsa energia electrica si locul de consum, precum si de tensiunea la care se face transportul de energie. Iar in Romania exista doua zone principale de producere, Dobrogea si Oltenia, in timp ce consumul are loc in toata tara.

Pe de alta parte, acest consum se poate reduce intr-o anumita masura prin investitii in modernizarea retelelor, a admis presedintele AFEER.

In ceea ce priveste pierderile comerciale, ele apar ca urmare a "furturilor, neinregistrarii energiei in contuarele defecte, erorilor de conexiune in sistemele de masurare etc.", a mai spus Ion Lungu.

Presedintele AFEER a apreciat ca ponderea costurilor asociate acestor pierderi este de pana la 10% in facturi, insa nivelul pierderilor admise si facturate este reglementat de ANRE atat pentru transport, cat si pentru distributie.

Un proiect idealist

Pe de alta parte, Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC), sustine ca in forma actuala, fara a cuprinde clauze referitoatre la structura costurilor care formeaza tariful final, astfel de masuri nu pot fi puse in aplicare.

"Problema este noi nu cunoastem si nici nu o sa cunoastem structura costurilor care formeaza tariful final suportat de consumator. Eu pana acum nu am vazut o astfel de structura si ma indoiesc ca furnizorii vor fi transparenti din acest punct de vedere", a spus Costel Stanciu pentru Ziare.com.

Insa in aceasta privinta nu poate fi facut nimic, considera presedintele APC, intrucat furnizorii vor invoca secretul comercial.

Situatia ar fi stat diferit daca, in momentul privatizarii utilitatilor publice, cei care le-au preluat ar fi fost obligati sa faca investititii in sistemul de distributie a agentul termic sau a energiei electrice.

"Proiectul de lege mi se pare mai mult idealist. Nu reiese din acest proiect obligatia ca agentul economic sa publice structura costurilor, ci doar sa nu mai fie incluse pierderile, dar nu putem sti daca acestea au fost incluse sau nu.

Cele mai multe servicii de utilitati au fost privatizate, iar la momentul privatizarii se cunostea starea lor in ceea ce priveste sistemul de distributie", a continuat Costel Stanciu.

Ungaria le interzice distribuitorilor de gaze sa includa pierderile din retea in facturi

Actul redactat de parlamentari vizeaza si interzicerea incasarilor in avans.

"Aceasta practica s-a introdus din ratiuni comerciale, vizand reducerea costurilor cu citirea energiei electrice consumate, dar si pentru a ajuta consumatorii sa plateasca relativ uniform de-a lungul anului si sa aiba o predictie a costurilor.

In prezent, in cele mai multe cazuri, citirea se face o data la trei luni, iar intre doua citiri, facturarea lunara se face pe baza de consum estimat", a explicat Ion Lungu.

In opinia presedintelui APC, Costel Stanciu, plata in avans reprezinta, de fapt, o forma de "creditare" a furnizorilor de utilitati.

"In momentul privatizarii utilitatilor publice, agentii economici au facut disponibilizari la personalul de teren care citea contoarele respective. Prin plata in avans, intr-un fel, noi creditam acum serviciile respective. Nu mi se pare normal sa imi foloseasca mie banii timp de trei luni. Este un credit fara dobanda. Iar in momentul in care eu nu platesc factura, ma penalizeaza", a spus presedintele APC.

  • Consumatorii au la indemana optiunea de a li se factura pe baza citirii proprii a contorului (autocitirii) si transmiterea indexului la furnizor prin telefon, 24 de ore,7 zile pe saptamana, Ion Lungu, AFEER.

Pe de alta parte, Ion Lungu atrage atentia ca sunt multe cazuri in care contoarele se afla in casa si citirea se poate realiza numai daca proprietarul este la domiciliu.

In acelasi timp, este imposibil de citit simultan in prima zi a lunii toate contoarele, pentru a se putea face facturarea lunara.

De asemenea, "costurile cu citirea lunara vor creste substantial si bineinteles ca ele vor influenta valoarea facturii", a mai spus acesta.

Totusi, solutia este totusi de luat in calcul odata cu introducerea sistemelor inteligente de masurare - smart metering.

In privinta recalcularii contravalorii serviciilor furnizate, pe care alesii doresc, de asemenea, sa o interzica, presedintele AFEER a explicat ca aceasta se face, conform unor reglementari tehnice si comerciale aprobate de ANRE, in urma defectarii contorului si sesizarii acestei defectiuni dupa o perioada determinata.

Recalcularea se mai face si in cazul erorilor de conexiune sau al consumului fraudulos ca urmare a neinregistrarii energiei consumate.

O alta prevedere inclusa in proiectul parlamentarilor vizeaza unitatile de masura folosite la facturarea serviciilor, care trebuie sa fie aceleasi ca cele mentionate pe contor.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#proiect lege factura utilitati, #consum contor, #pierderi retea factura, #factura energie, #factura caldura , #plata