Aeroporturi din Romania, investigate la nivel european - Conditii avantajoase pentru operatori si ajutoare de stat?

Vineri, 31 Iulie 2015, ora 14:34
3136 citiri
Aeroporturi din Romania, investigate la nivel european - Conditii avantajoase pentru operatori si ajutoare de stat?
Foto: Airportcluj.ro

Comisia Europeana (CE) a initiat "investigatii aprofundate" in legatura cu aeroporturile din Cluj-Napoca si Targu Mures.

CE vrea sa afle daca masurile adoptate in favoarea lor, precum si a operatorilor care le utilizeaza, respecta regulamentul referitor la ajutoarele de stat.

Investigatiile vizeaza indeosebi taxele de marketing platite companiei Wizz Air de catre Aeroportul International Cluj-Napoca si tarifele aeroportuare reduse oferite de Aeroportul Transilvania Targu Mures transportatorilor aerieni care opereaza zboruri de pe aeroportul respectiv, arata un comunicat al Comisiei Europene.

In plus, in cadrul investigatiilor, vor fi examinate si subventiile primite de aeroporturi din partea autoritatilor locale. Initierea procedurilor le ofera partilor interesate posibilitatea de a prezenta observatii privind masurile evaluate, fara a aduce atingere rezultatului investigatiei.

"In sectorul aerian se inregistreaza o concurenta puternica la nivel paneuropean. Prin urmare, Comisia trebuie sa se asigure ca tarifele aeroportuare si alte conditii oferite de aeroporturile publice regionale pentru a atrage transportatori aerieni nu denatureaza conditiile de concurenta echitabile de pe piata. Investigatiile noastre vor arata daca masurile luate de Romania in favoarea celor doua aeroporturi si a unor transportatori aerieni sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat", a transmis comisarul european responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager.

Aeroportul Cluj-Napoca

Aeroportul International Cluj-Napoca, al doilea din Romania ca importanta, este exploatat de o intreprindere detinuta integral de Consiliul Judetean Cluj.

Comisia Europeana a primit o plangere potrivit careia aeroportul a acordat un ajutor de stat ilegal transportatorului aerian Wizz Air, prin intermediul unor conditii avantajoase in cadrul anumitor acorduri, in timp ce aeroportul a beneficiat, la randul sau, de un ajutor de stat de la Consiliul Judetean Cluj, sub forma de finantare publica.

Comisia va lua in considerare, de asemenea, relativa proximitate a Aeroportului Targu Mures, aflat la o distanta de 103 km, care poate fi parcursa in aproximativ 1,5 ore cu masina.

Aeroportul Targu Mures

In cadrul unei investigatii separate, initiate tot in urma unei plangeri, Comisia va examina "in detaliu" daca tarifele aeroportuare practicate la Aeroportul Targu Mures, care par anormal de scazute si prevad reduceri semnificative in functie de nivelul de trafic, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

In 2014, Aeroportul Transilvania Targu Mures a deservit aproximativ 350.000 de pasageri si este exploatat de o societate detinuta integral de Consiliul Judetean Mures.

De aceste tarife reduse a beneficiat in principal Wizz Air, dar este posibil ca sa fie cazul si altor companii. In acest stadiu, Comisia isi exprima ingrijorarea in legatura cu posibilitatea ca nivelul tarifelor aeroportuare sa le fi oferit acestor transportatori aerieni un avantaj economic nejustificat fata de concurentii lor.

De asemenea, Comisia va examina daca diversele subventii primite din partea autoritatilor locale incepand din 2011 au acordat Aeroportului Targu Mures insusi un avantaj economic nejustificat fata de alte aeroporturi.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#investigatii europorturi Romania, #Comisie Europeana aeroporturi romania, #ajutoare stat aeroporturi , #plata