Atac la cash: Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate - care este plafonul

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 15:15
9270 citiri
Atac la cash: Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate - care este plafonul

Platile in numerar intre persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face firmele, catre alte companii sau persoane fizice, va fi redus la jumatate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei pe zi, a declarat ministrul Finantelor, Daniel Chitoi.

In prezent nu exista plafon pentru platile in numerar intre persoane fizice, iar plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

Ministrul Finantelor intentioneaza sa promoveze aceasta masura pana la sfarsitul lunii februarie.

Masura a fost discutata in cadrul Ministerului de Finante si in septembrie 2012.

Platiti cash sau cu cardul? S-ar putea sa nu mai aveti de ales

Ea face parte dintr-o serie de masuri fiscale pentru reducerea evaziunii fiscale si imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare, pe care ministrul Daniel Chitoiu intentioneaza sa le promoveze in prima parte a anului 2014.

Alte masuri fiscale avute in vedere sunt introducerea caselor de marcat fiscale cu jurnal electronic, schimbarea sistemului de penalitati si simplificarea si detalierea rambursarii de TVA.

Nu mai mergem cu geanta plina cu bani pentru a cumpara case si masini

Evaziunea fiscala are ca motor principal platile in numerar, iar centrele comerciale en-gros de legume-fructe, de bunuri de consum realizeaza aproape 99% din operatiuni in numerar, a spus oficialul MFP.

De asemenea, in domeniul cerealelor si panificatiei, operatiunile de plati se fac in principal in numerar.

"O persoana fizica nu se va mai duce cu geanta plina cu bani sa cumpere terenuri, case, masini", a adaugat Chitoiu, referindu-se la introducerea plafonului pentru persoane fizice.

La preluarea mandatului, Chitoiu a mentionat ca obiectiv imbunatatirea colectarii veniturilor la bugetul general consolidat si reducerea semnificativa a evaziunii fiscale. In cursul anului 2013, structurile ANAF care se ocupa de administrare, control si colectarea veniturilor au fost reformate organizatoric.

Dupa 1989, veniturile bugetare colectate anual s-au situat intre 28% si 33% din PIB. Pentru a se apropia de media din Uniunea Europeana (UE), Romania ar trebui sa ajunga la venituri bugetare de 38-40% din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Daniel Chitoiu limitare plati cash, #plafon plati persoane fizice, #limitare plafon plati firme, #limitarea plata numerar , #plata