Pe ce se duc banii nostri si o comparatie cu restul UE. Cat de bine se traieste in Germania sau Luxemburg

Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 17:27
5930 citiri
Pe ce se duc banii nostri si o comparatie cu restul UE. Cat de bine se traieste in Germania sau Luxemburg
Foto: Arhiva Pixabay

Germanii cheltuiesc cel mai mult cu locuinta, romanii cu mancarea, bautura si tigarile. Luxemburghezii sunt europenii care isi permit cel mai mult sa investeasca in bunuri de lux.

In privinta cheltuielilor de consum, germanii dau cei mai multi bani pe locuinte comparativ cu ceilalti europeni.

Puterea de cumparare mult diferentiata la nivel european duce si la comportamente diferite ale consumatorilor din Uniunea Europeana, informeaza Institutul Economic German de la Koln (IW) bazandu-se pe datele Oficiului European de Statistica.

26,8% din cheltuielile germanilor sunt cu locuinta - inclusiv banii de intretinere, asigurari si mentenanta - afirma specialistii IW in urma unui studiu comparativ la nivel european privind structura costurilor in gospodarii. Astfel, germanii se claseaza peste media de 21,3% constatata in comunitatea statelor membre ale UE.

Romanii - europenii cu cel de-al doilea cel mai mic venit pe cap de locuitor din UE - cheltuiesc aproape 37% din banii de care dispun pe mancare, bautura si tigari.

Ce loc ocupa romanii in UE dupa ponderea cheltuielilor pentru imbracaminte si incaltaminte

In Marea Britanie, doar 14% din banii disponibili sunt investiti in alimente, bauturi si tutun, iar in Germania 16,5%. Media la nivel european este de 19,9%.

Familiile din Grecia aloca doar 4% din buget activitatilor culturale si de petrecere a timpului liber, in timp ce britanicii sunt cei mai generosi (15%). In acelasi scop, germanii cheltuiesc 12% din banii de care dispun. Media la nivel european este de 9,9% si nu include sumele destinate cazarii in hoteluri sau iesirilor la restaurant.

Luxemburg - putere de cumparare mai mare de cinci ori ca in Germania

"In principiu, in tarile in care puterea de cumparare este mai mica, ponderea investitiilor in alimente, bunuri si servicii pentru acoperirea nevoilor de baza ale consumatorului este relativ mare", explica reprezentanta IW, Galina Kolev.

Odata cu cresterea puterii de cumparare, consumatorii incep sa-si permita si bunuri de lux, activitati recreative sau culturale mai deosebite.

Conform Fondului Monetar International, in Uniunea Europeana, cea mai mare putere de cumparare se inregistreaza in Luxemburg, iar cea mai slaba in Bulgaria.

Comparativ cu Bulgaria, de exemplu, puterea de cumparare ajustata pe cap de locuitor este de 2,5 ori mai mare in Germania. Iar in Luxemburg este de 5 ori mai mare ca in Republica Federala.

Daca luxemburghezii sunt europenii care isi permit cel mai mult sa investeasca (19,6%) in transport, inclusiv in masini de lux, germanii detin, in continuare, suprematia la capitolul bani alocati calatoriilor (3,8%) in conditiile unei medii la nivel european de doar 1,7%.

Germanii prefera platile cu bani cash

Sub aspect pur tehnic, germanii nu mai au nevoie de multa vreme de sume in numerar.

Ceea ce pentru multi dintre ei suna a muzica viitorului - plata cu ajutorul telefonului mobil sau altor sisteme moderne de plata - pentru alti locuitori ai planetei a devenit, de multa vreme, o realitate.

In opinia sefului Deutsche Bank, John Cryan, intr-un interval de aproximativ un deceniu banii cash vor disparea, fiindca este "ingrozitor de scump si de ineficient".

Insa germanii iubesc bancnotele si monedele. In nicio alta tara nu se plateste in numerar cu mai multa placere ca in Germania. Doar fiecare aproximativ a 20-a plata se achita cu cartea de credit, afirma specialistii firmei de consultanta financiara Barkow Consulting.

Statistic vazut, fiecare german are la ciorap aproximativ 2.200 de euro. Nici macar pericolul de fi pradati de hoti se pare ca nu-i sperie. Conform unui studiu al Bancii Centrale Europene, in 2016, germanii carau permanent in portofel, in medie, 103 euro. In zona euro media era de 65 de euro.

Din dragoste pentru numerar, germanii evita platile prin alte metode.

Intre 2010 si 2016 tranzactiile virtuale au crescut cu doar 7% pe cap de locuitor, releva unele studii. Astfel, Republica Federala se aliniaza cu succes tarilor europene loiale platilor in bani lichizi Portugalia (9,8%) si Austria (8,2%).

Conform specialistilor, doar 25% dintre consumatorii germani sunt convinsi de siguranta platilor virtuale. In SUA, Marea Britanie si tarile scandinave, cartea de credit este folosita chiar si cazul unor sume foarte mici.

Daca in alte parti ale lumii exista restaurante in care nimic nu se mai poate achita in numerar, in Germania magazinele si restaurantele "cash only" sunt ceva obisnuit.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cheltuieli Romania UE, #bani cash Germania, #putere cumparare Germania , #plata
Comentarii