Prohibitia cash-ului in Romania: Ce urmari va avea si in ce tari se mai practica

Vineri, 07 Februarie 2014, ora 19:46
7465 citiri
Prohibitia cash-ului in Romania: Ce urmari va avea si in ce tari se mai practica

Limitarea platilor in numerar intre persoane fizice cenzureaza drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului si vine, in schimb, in sprijinul sistemului bancar, sustin economistii.

Oricum, se vor gasi mijloace de eludare a plafoanelor pentru persoane fizice, pur si simplu prin trecerea, de exemplu, a unei sume fictive in actele de vanzare-cumparare incheiate, arata avocatii.

Plafonarea acestor tranzactii este practicata sau avuta in vedere in mai multe tari.

Guvernul vrea sa interzica platile cash pentru masini, case si terenuri - totul trece prin banca

"Masura stabilirii unui plafon pentru platile in numerar pentru persoane fizice cenzureaza drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului.

Printre acestea se numara si libertatea contractuala: aceea de a vinde si cumpara orice crede de cuvinta, fara sa dea socoteala nimanui, atat timp cat nu afecteaza drepturile altcuiva sau valorile morale larg acceptate.

Pe scurt, este o masura 'militieneasca', specifica unor timpuri apuse, nu unei tari cu economie de piata", a spus economistul Bogdan Glavan pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, interzicerea cash-ului se inscrie in logica politizarii monedei si a interventionismului tot mai acut in domeniul financiar-bancar.

"Cred ca merita sa facem o comparatie istorica. In 1971, ultima tara care mai oferea o acoperire reala propriei monede, SUA, a decis sa rupa convertibilitatea in aur a dolarului.

Practic, peste noapte, aurul a fost nationalizat si cetatenilor li s-a spus ca incepand de a doua zi pot face orice tranzactii doresc, dar folosind doar banii de hartie emisi de stat", a aratat economistul, adaugand ca asistam in prezent la o 'reforma' similara - vom fi liberi sa facem orice tranzactie, insa numai in forma electronica a banilor emisi de stat.

Care este obiectivul prohibitiei cash-ului?

Nu poate fi decat unul singur, considera Bogdan Glavan: "foamea de bani a statului. Guvernul stie ca nu isi poate duce la indeplinire anumite angajamente (precum reducerea CAS sau reducerea ratelor bancare) decat daca recupereaza cumva acesti bani de la societate".

Sprijin pentru sistemul bancar

In plus, masura vine in sprijinul sistemului bancar, pe care il propulseaza in postura de monopol al platilor.

"Bancile au nevoie sa fie avantajate fiindca se afla intr-o situatie financiara precara, ca urmare a investitiilor nechibzuite facute in anii de boom economic, rata creditelor neperformante ajungand la o treime", a mai spus economistul.

Legea de reducere a comisioanelor bancare, aprobata saptamana viitoare

Plafonarea platilor in numerar va fi insotita de masura complementara privind limitarea comisioanelor interbancare - percepute de banca emitenta a cardului de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant. O mare parte din acest cost este suportata de comerciant, care, la randul, lui transmite mai departe catre consumator.

"Tentativa Guvernului de a masca acest ajutor oferit bancilor, prin asa-zisa plafonare a comisioanelor bancare, este doar un alibi inconsistent: eliminarea libertatii de alegere in domeniul platilor nu duce decat la monopol - asa cum a dus eliminarea concurentei monetare - iar monopolul este daunator atat in mod direct, prin tarifele practicate, cat si in mod indirect, prin capacitatea de a corupe clasa politica si de a vana favoruri", a afirmat Bogdan Glavan.

Persoanele fizice care nu lucreaza in prezent cu bancile vor fi fortate sa se indrepte catre acestea si sa suporte costurile serviciilor oferite de ele.

Avocat: Efectul va fi exact invers

"Cred ca primul gand al tuturor va fi acela de a trece o suma fictiva in actele de vanzare cumparare incheiate", a spus avocatul Adrian Cuculis pentru Ziare.com, in special in mediul rural, unde tranzactiile se fac in numerar.

De exemplu, in cazul unei tranzactii intre persoane fizice vizand transferul de proprietate asupra unui autoturism, pentru a evita un posibil control al Fiscului sau agentiei nationale de spalare a banilor, cele doua persoane pot trece o suma inferioara cuantumului de 10.000 lei, astfel evitandu-se aceasta prevedere.

"Daca vorbim de efecte, atunci cu siguranta primul va fi acela de scadere a tranzactiilor bancare, fiind efectul unei asemenea legi este de cele mai multe ori invers, precum si o crestere a presiunii si nelinistii sociale, in cele din urma, considerandu-se ca masura impusa este de natura sa aduca o supraveghere mult mai intensa decat pana acum in randul persoanelor fizice", a adaugat avocatul.

Isarescu ataca Guvernul: Nu cunosc tari in lume in care sa nu se mai faca plati cash

Tari care au declansat lupta impotriva banilor cash

Italia a interzis tranzactiile cash mai mari de 1.000 de euro inca din decembrie 2011, iar Spania a introdus o limita de 2.500 de euro in 2012, potrivit Forbes. La inceputul anului trecut, guvernul francez lua in calcul coborarea plafonului actual de 3.000 de euro la 1.000 de euro.

Russia Behind the Headlines scria in martie 2013 ca Rusia ar putea interzice, incepand cu 2015, platile cash cu o valoare mai mari de 300.000 de ruble (aproximativ 10.000 de dolari).

De asemenea, in toamna anului trecut guvernul israelian a infiintat un comitet cu sarcina de a identifica solutii pentru incurajarea platilor electronice si pentru limitarea tranzactiilor cash de mare valoare, conform Taxation Infonews

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#limitare plati cash, #plafon tranzactii numerar, #tranzactii banca , #plata