Ziare.com

Gata cu gentile pline cu bani: Limitarea platilor cash e de ajuns pentru a reduce evaziunea?

de Constantin Pescaru
Joi, 19 Martie 2015, ora 07:10

   

Gata cu gentile pline cu bani: Limitarea platilor cash e de ajuns pentru a reduce evaziunea?
Camera Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, proiectul de lege care limiteaza incasarile si platile in numerar efectuate de firme. De asemenea, Comisia pentru buget, finante si banci a aprobat un amendament prin care se introduce un plafon si pentru operatiunile intre persoane fizice. Insa ce efecte vor avea aceste masuri?

Pentru a intra in vigoare, noile reguli trebuie sa fie promulgate de presedintele tarii, Klaus Iohannis, iar apoi publicate in Monitorul Oficial.

Prevederile arata ca incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice se vor putea efectua intr-o limita zilnica de 50.000 de lei/tranzactie, iar plafonul pentru firme este de 10.000 de lei.

Interzicerea platilor cash pentru masini, case si terenuri - ce a decis Guvernul

Ce efecte are

Este evident faptul ca scopul urmarit la introducerea acestei noi reglementari este acela de a diminua evaziunea fiscala, considera Gabriel Sincu, director executiv al diviziei asistenta fiscala si juridica al firmei EY Romania.

"Un grad ridicat de bancarizare inseamna automat o conformare fiscala mai buna si un caracter licit al tranzactiilor efectuate.

In opinia mea, masura ar fi trebuit intarita prin introducerea obligatiei pentru toti comerciantii de a se dota cu dispozitive POS de acceptare la plata a cardurilor, chiar daca pentru asta Guvernul ar trebui sa acorde acestor comercianti o subventie sau o facilitate fiscala (cum ar fi scutirea de la plata TVA pentru aceste dispozitive, extinderea facilitatii de scutire de la impozitare a profitului reinvestit in astfel de echipamente) ", a spus Gabriel Sincu, director executiv al diviziei asistenta fiscala si juridica al firmei EY Romania pentru Ziare.com.

El considera ca noile reguli obliga Romania sa se alinieze la practicile tarilor dezvoltate, unde platile in numerar sunt din ce in ce mai rare, fiind incurajate cele cu instrumente moderne de plata.

"Totusi, avand in vedere ca la noi avem de-a face cu o educatie financiara precara, oamenii folosind cardurile in cea mai mare parte din cazuri pentru a extrage numerar de la bancomate, noile reguli ar putea sa ingreuneze un pic situatia", ne-a mai spus expertul.

E nevoie si de alte masuri

In alta ordine de idei, el a avertizat ca, pentru ca scopul propus sa fie atins, este nevoie ca si alte masuri sa fie puse in aplicare.

Printre acestea se numara cresterea capacitatii administrative a ANAF si eficientizarea activitatii acestei institutii, cresterea gradului de profesionalism a inspectorilor fiscali etc.

"In plus, faptul ca economia subterana este oarecum decuplata de cea licita ar putea face ca rezultatele sa se lase asteptate", a spus Sincu.

Concluzia: limitarea platilor cash este un pas inainte, dar unul mic si care trebuie insotit de alte masuri. "Altfel, sloganul 'vreau o tara ca afara' risca sa ramana un vis frumos, iar evazionistii sa isi vada in continuare de treaba pe plaiurile mioritice", a incheiat acesta.

Trebuie sa tinem cont de potentialul tehnic existent in Romania

La randul sau, George Niculescu, specialist taxe, sustine ca dezvoltarea economica asimetrica in diversele regiuni ale tarii determina impendimente majore in aplicarea unor prevederi legislative cu privire la tehnologiile moderne de plata.

"Expunerea de motive, pentru initierea unui astfel de proiect de lege, contine necesitatea diminuarii evaziunii fiscale si combaterea spalarii banilor.

Este adevarat ca tendinta in intreaga lume este de a utiliza cat mai putin cash-ul, fapt care trebuie avut in vedere si in Romania, totusi tinand cont de potentialul tehnic existent", a opinat acesta pentru Ziare.com.

Noile prevederi pentru firme

Conform noilor prevederi, firmele, PFA, liber profesionistii, persoanele cu activitati independente, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica pot face incasari si plati in limita a 5.000 lei pe zi de la o persoana, dar fara a depasi un plafon total zilnic de 10.000 lei.

De asemenea, incasarile si platile magazinelor cash&carry vor fi in limita a 10.000 lei pe zi de la o persoana, iar platile din avansuri spre decontare vor fi de cel mult 5.000 lei de persoana.

Mai mult, vor fi interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei in cazul magazinelor de tip cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii de peste 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei.

Nu vor fi permise nici platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei, catre magazinele cash and carry.

Firmele vor putea plati facturi de peste 5.000 lei catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 de lei catre magazinele cash and carry, astfel: 5.000/10.000 de lei in numerar, iar suma care depaseste acest plafon va fi achitata prin instrumente de plata fara numerar.

Incasarile in numerar, reprezentand cesiuni de create, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

Platile in numerar reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza tot cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

Legea limiteaza si comisioanele interbancare, insa aceasta prevedere va intra in vigoare peste un an. Astfel, comisioanele interbancare nu pot fi mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit.

Noi reguli pentru persoanele fizice

Incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice, altele decat operatiunile de incasari si plati realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre Banca Nationala a Romaniei (de tip Western Union), efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie.

De asemenea, sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 lei, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 lei.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10044 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Noi in curand vom tipari bani in timp ce altii renunta la ei.

Lumea intaia si lumea a treia !

Nu ne putem desprinde de trecut.

 

O masura fara rezultate benefice

O masura fara rezultate benefice care este luata doar in interesul bancilor. Cetatenii nu-si mai tin economiile la banci din cauza dobinzilor si comisioanelor: primele prea mici si celelalte prea mari, riscand sa piarda bani in loc sa cistige. Tranzactiile vor avea un motiv in plus sa fie facute la preturi mult subevaluate, grosul pretului fiind dat din mina si in afara biroului notarului. Totul pentru bancile straine: sa le dam oxigen vesticilor sa supravietuiasca ceva mai mult ca noi si pe spinarea noastra. Dixit !

 

De platit se plateste catre stat

Ciudate sunt legile de functionare a Pfa-urilor. Un PFA, care lucreaza singur, deci nu o firma cu angajati, si incaseaza lunar 1500 lei, are de plata catre statul roman 5000 lei anual, deci dublul impozitului forfetar pe care il plateau firmele si care a condus la falimentul a jumatate dintre ele. Mai ales in domeniul traducerilor, legi recente care au crescut birocratia si alte legi care se pregatesc nu permit o dezvoltare a afacerilor spre UE. Pretul mic al traducatorilor romani, de 5-6 ori mai mic fata de pretul din alte tari UE ar fi permis o dezvoiltare a afacerilor. In schimb, domeniul este tinta legilor care vizeaza falimentul romanilor si deschiderea pietei pentru companii straine. Nu poate fi vorba despre subminarea economiei, pentru ca legea a fost recent scoasa, nici de dare de mita, pentru ca este legalizata prin "comisioane" si "incasari pentru consultanta".

 

uite asa Isarescu mai jecmaneste ramanii

am inteles. de curand, statul chipurile obligand bancile sa declare comisioanele pe tranzactii bancare, de fapt, le-a facut jocul. acum orice operatiune la ATM este taxata de banca. Inainte. cu cardul de pensionar nu platei comisioane la extrageri de numerar. mai nou. dupa cxe ve intra in viguare aceasta lege, orice suma mai mare de 5 mii, 10 mii, sau 50.000 va fi factra prin banca. La o extragere de 1000 lei cu cardul, banca iti ia comision de la 01.-3.2015 2 lei. cat ne va lua la restul tranzactiilor. Romani trezitiva. masonul Isarescu ne duce in sapa de lemn.

 

O masura total neconstitutionala!

Sa ne spuna acest ,,expert" Sincu, i se pare legal, sa ma chinui sa strang din salariu cateva zeci de mii de lei, platind impozit pe salariu de 16% si ma obliga sa merg la banca sa ma ,,impoziteze" si astia inca de cateva ori prin comisioane si alte magarii. Eu am patit-o si stiu ce vorbesc.Din 2009 nu mai scap de o banca, tot i-mi trimit,,scrisori"acasa ca am 2 conturi deschise la ei si le datorez bani pentru comision de administrare, cu toate ca eu nu am folosit banca decat pentru a-mi cumpara o masina, dupa care am zis ca am terminat cu ei!?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor