Interzicerea platilor cash pentru masini, case si terenuri - ce a decis Guvernul

Miercuri, 19 Martie 2014, ora 19:06
12150 citiri
Interzicerea platilor cash pentru masini, case si terenuri - ce a decis Guvernul

Ministerul Finantelor Publice a eliminat interdictia de tranzactionare a imobilelor si autovehiculelor cu banii cash din proiectul de lege privind platile in numerar. In schimb, a introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare achizitie, la fel ca in cazul tranzactiilor generale intre persoane fizice.

Spre deosebire de forma proiectului de lege publicat in 10 februarie 2014, actualul proiect de lege include o serie de modificari, urmare a consultarii publice si interministeriale si a discutiilor din cadrul Comisiei de Dialog Social si Consiliului Economic si Social.

Guvernul vrea sa interzica platile cash pentru masini, case si terenuri - totul trece prin banca

"Astfel, o modificare notabila adusa de noul proiect de lege o reprezinta eliminarea prevederii potrivit careia contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita numai prin instrumente de plata fara numerar, indiferent de valoarea acestora.

In acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzactii urmeaza sa se efectueze cu incadrarea in limita generala privind tranzactiile efectuate intre persoanele fizice, respectiv in limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzactie. In cazul operatorilor economici, ele se vor efectua in limita plafonului de 10.000 lei pe zi", se arata in comunicatul publicat de Ministerul Finantelor.

Prohibitia cash-ului in Romania: Ce urmari va avea si in ce tari se mai practica

Totodata, plafoanele de plati in numerar au fost mentinute la nivelul de 5.000 lei/zi/persoana, cat prevede OUG in vigoare, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi, respectiv de 10.000 lei/zi in cazul magazinelor de tipul cash&carry.

In varianta anterioara a proiectului de lege erau propuse plafoane de plati zilnice in numerar de 2.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de 5.000 lei/zi.

O situatie similara se inregistreaza si in cazul incasarilor in numerar, pentru care, in actuala forma a proiectului de lege, se propune un plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, fata de 2.000 lei de la o persoana, cat era in varianta anterioara a proiectului de lege.

Proiectul privind limitarea platilor cash, amanat de Guvern la cererea lui Eugen Nicolaescu

Ce obiective are Guvernul

Proiectul de lege are ca obiectiv "dezvoltarea instrumentelor de verificare a realitatii operatiunilor economice evidentiate in documente de livrare-achizitie, prin urmarirea fluxurilor banesti".

"Voi promova acest set de masuri, un important instrument de combatere a evaziunii fiscale si a fraudei fiscale, unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu", considera ministrul Finantelor Publice, Ioana Maria Petrescu.

Proiectul de lege va intra in dezbatere pe agenda sedintei de Guvern, a mai transmis MFP.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Finante plati numerar, #Finante plati cash, #limitare plata cash , #plata