Moldova ramane cu ochii in soare: Banca Mondiala a blocat o suma uriasa

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 09:45
3288 citiri
Moldova ramane cu ochii in soare: Banca Mondiala a blocat o suma uriasa

Banca Mondiala (BM) a blocat fondurile de 45 de milioane dolari destinate Republicii Moldova, conditionand deblocarea sumei de actiuni decisive pentru solutionarea problemelor din sectorul bancar.

"Ar fi ilogic si iresponsabil ca Banca Mondiala sa transfere banii actionarilor sai prin 'usa din fata', in timp ce exista riscuri ca sume si mai mari de bani publici sa fie pierdute prin 'usa din spate' din cauza fraudelor si a coruptiei din sectorul bancar", a mentionat seful Bancii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, intr-o declaratie citata de presa de peste Prut.

Republica Moldova e in pericol ca stat, sistemul financiar sangereaza, va fi pierduta reduta Chisinau? - analiza de Dan Dungaciu

"Banca Mondiala poate oferi sprijin unei tari doar atunci cand bugetul national al tarii este sustenabil si reflecta deciziile in materie de politici. Guvernul va trebui sa emita obligatiuni de stat pentru a proteja deponentii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul tarii pentru 2015 nu include in prezent costul dobanzii aferente acestor obligatiuni.

Prin urmare, bugetul national nu este pregatit sa beneficieze de suport bugetar din partea Bancii Mondiale. Noi recomandam autoritatilor ca cele trei banci aflate in prezent sub administrare speciala - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank - sa fie lichidate", mentioneaza oficialul BM.

Vampirii nu lasa Moldova sa intre in UE. O poate ajuta Romania?

Potrivit acestuia, "orice incercare de a nationaliza si recapitaliza Banca de Economii nu ar spori decat costul direct pentru bugetul public si ar crea un risc ca banii contribuabililor sa fie utilizati pentru a acoperi pierderile ascunse si pierderile potentiale de viitor".

"In fiecare saptamana aud relatari noi despre modul in care coruptia si birocratia creeaza obstacole in crearea unor noi locuri de munca pentru cetatenii Moldovei. (...) Moldovenii merita locuri de munca mai bune si le vor obtine doar daca sectorul privat se va dezvolta. Insa prea multi indicatori de coruptie s-au inrautatit in ultimii ani in loc sa se imbunatateasca", mai mentioneaza Alex Kremer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#Banca Mondiala bani Moldova, #blocare bani Moldova , #plata