Ziare.com

Proiectul privind limitarea platilor cash, amanat de Guvern la cererea lui Eugen Nicolaescu

Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 17:59

   

Proiectul privind limitarea platilor cash, amanat de Guvern la cererea lui Eugen Nicolaescu
Guvernul a amanat legea care limiteaza tranzactiile in numerar si reduce comisioanele bancare, astfel incat documentul sa fie discutat in continuare cu reprezentantii mediului de afaceri, care au formulat numeroase observatii, a declarat Eugen Nicolaescu, propus ministru de Finante.

El a precizat ca proiectul de lege a fost amanat la propunerea sa si ca, doar dupa discutiile cu mediul de afaceri va fi aprobat de Guvern si transmis Parlamentului, care il va adopta pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.

"Guvernul a amanat adoptarea proiectului de lege, in urma propunerii mele, sustinuta si de ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri. Maria Grapini, motivul fiind ca mediul de afaceri are numeroase observatii formulate la acest proiect. S-a convenit ca, in perioada urmatoare, sa avem consultari cu reprezentantii mediului de afaceri, pentru a lua in considerare observatiile acestora", a spus Nicolaescu pentru.

Eugen Nicolaescu, propus de PNL ca ministru de Finante in locul lui Daniel Chitoiu, a precizat ca proiectul de lege va fi aprobat de Guvern doar dupa aceste consultari si va fi transmis spre Parlament spre aprobare pana la sfarsitul actualei sesiuni.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, ca acest proiect de lege va fi transmis Parlamentului, care este cel care va dezbate toate implicatiile masurilor si "eventual" va modifica nivelul de plafonare.

Ponta a sustinut ca Legislativul poate analiza cel mai bine toate implicatiile legii, inclusiv prin consultarea sistemului bancar.

Prohibitia cash-ului in Romania: Ce urmari va avea si in ce tari se mai practica

Ministerul Finantelor, condus de Daniel Chitoiu, a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta, care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei.

Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.

Astfel, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1509 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pana cand ?

- pana termina nicolaescu cashu' din shpagile de la sanatate ! lol.

 

q

guvernul pomta continua traditia guvernarii la plesneala.
dam hotarari si propunem legi ca sa ne aflam in treaba. daca tine bine daca nu ,nu

 

Stuatia e mai complicata putin:

Daca nu v-ati prins, Corporatiile conduc U.E.
Un exemplu:
Relu Fenechiu i-a suparat pe cei de la Samsung care au pierdut licitația pentru transformatoare. Samsung dăduse deja șpaga la Guvern și le aveau deja pregătite pe stoc pentru livrare. Și atunci au făcut lobby la UE și Fenechiu & Co. au fost băgați pe lista de condamnări. Pe de altă parte, Crin l-a asigurat pe Relu că scapă – pană in ultima clipă – dovadă că ordinul de la Bruxelles a fost mai puternic. In concluzie, asistăm la o luptă intre mafioții autohtoni și cei europeni – avizi după piața de achiziții publice din Romania. Aceștia din urmă au ajuns la butoanele Justiției, și pe undeva lucrul ăsta se vede și va fi din ce in ce mai rau.

Vreau sa spun ca in cazul de fata, acest proiect de lege ar fi putut fi atacat din 2 parti: Bancile, care pierd foarte multi bani daac scat comisioanele, si pe de alta, toti mafiotii romani care au mult bani la negru, bineinteles in numerar.

 

Crethinul asta

nici nu este ministru de finante si se baga in seama!limitarea evaziunii se poate face si prin platile electronice.Bagati nebunul la spital cat mai curand!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor