Romanii sunt mari cheltuitori de Sarbatori: Ne simtim obligati sa dam cadouri si ne indatoram pana peste cap

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 15:58
4299 citiri
Romanii sunt mari cheltuitori de Sarbatori: Ne simtim obligati sa dam cadouri si ne indatoram pana peste cap
Foto: Arhiva Ziare.com

Sarbatorile de iarna sa apropie cu pasi repezi, asa ca vine vremea cadourilor, iar portofelele si cardurile se cam golesc.

Un studiu realizat de ING Bank arata ca romanii se simt obligati sa cumpere daruri in aceasta perioada, iar unii dintre noi ramanem cu datorii dupa ce trece Craciunul. In plus, primim multe lucruri pe care nu le dorim sau nu le folosim niciodata.

Cercetarea de piata a fost realizata pe un esantion de 13.500 de persoane din 14 tari aflate pe Batranul Continent, dar si in Statele Unite si Australia.

Potrivit datelor culese de ING Bank, remise luni Ziare.com, Craciunul reprezinta in mod traditional momentul pentru a darui.

Insa studiul arata ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte sa dam multi bani pe cadouri, deoarece cheltuielile mari nu aduc neaparat satisfactie celor ce le primesc.

Primim si facem cadouri nedorite: anul trecut, valoarea lor a ajuns la 3,7 milioane de euro

Astfel, aproape unul din sapte europeni (15%) a primit anul trecut cel putin un cadou pe care nu si-l dorea, nu i-a placut sau nu l-a folosit. Cu alte cuvinte, au existat cel putin 81 de milioane de cadouri nedorite, fiecare cu o valoare medie de aproximativ 45 de euro.

La nivel european, romanii (cu 27%) se afla pe locul trei in topul celor ce nu au apreciat cadourile primite, pe locul intai fiind Marea Britanie (29%), urmata indeaproape de Italia (28%).

In timp ce anul trecut aproximativ 3,7 miliarde de euro au fost cheltuiti pe cadouri neapreciate, cumparaturile de Craciun au adus datorii pentru unul din zece europeni. In aceasta privinta, Romania se afla in fruntea clasamentului european cu 19%, aproape de doua ori mai mult decat media europeana (10%).

Sursa: Studiu ING

Cu toate acestea, europenii au inceput sa isi planifice mai bine cheltuielile de sarbatori, doua din cinci persoane (41%) marturisind ca economisesc inainte de Craciun, fata de numai 33% in 2015.

Acest lucru indica faptul ca oamenii incep sa ia decizii financiare mai intelepte.

Ne simtim obligati sa facem cadouri

In medie, 1 din 2 romani (53%) se simte obligat sa cheltuie bani de Craciun, cu 11% mai mult decat media europeana. La acest capitol suntem depasiti doar de Spania, unde procentul ajunge la 57%. Aceasta presiune sociala se simte cel mai putin in Olanda, care inregistreaza un procent de numai 20%.

Rezultatele studiului mai arata ca, in Europa, sapte din zece persoane sunt de parere ca sarbatorile de Craciun se concentreaza din ce in ce mai mult pe cheltuirea banilor. Diverse evenimente comerciale, precum Black Friday, contribuie de asemenea la presiunea pe care multi o simt, incurajand oamenii sa cumpere cadouri care nu vor fi neaparat apreciate.

Conform rezultatelor studiului ING, societatea contribuie la presiunile pe care consumatorii le simt. Astfel, mai mult de doi din cinci respondenti (42%) admit ca se simt obligati sa cheltuie bani pentru sarbatorile de Craciun.

Din cauza diferentelor culturale, unele tari simt o presiune semnificativ mai mica decat media, ca de exemplu Belgia si Olanda.

Ce buget au romanii pentru Mos Nicolae

Craciunul nu e singura perioada in care se dau cadouri. In aceasta seara, 88,4% dintre romani vor face daruri de Mos Nicolae, iar bugetul mediu pentru lucrurile ascunse in ghetute este de 318 lei, potrivit celui mai recent studiu de piata realizat de MEDNET Marketing Research Center, care a cuprins 800 de persoane.

Cele mai populare cadouri sunt dulciurile (72,1%) si jucariile (49,2%).

Cadourile sunt insa dintre cele mai diverse, incepand cu cele mai banale si mai putin costisitoare (dulciuri, jucarii, articole vestimentare, fructe etc.) si ajungand la unele mai sofisticate si mai scumpe (electrice/electronice/electrocasnice, smartphone/tableta, excursii etc.).

C.P.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#romani bani cadouri, #romani datorii cadouri, #romani bani Craciun, #romani bani sarbatori , #plata