Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Aurul, o investitie sigura, cu profit maxim si risc minim. Ai curajul?

Luni, 18 Iulie 2011, ora 21:17
6465 citiri
Aurul, o investitie sigura, cu profit maxim si risc minim. Ai curajul?

Intr-un moment cand bursele isi revin greu, dar se prabusesc usor, cand dobanda de la banci nu acopera nici macar inflatia, ca sa nu vorbim de vreun castig, iar afacerile au ajuns un joc nesigur, singura investitie rentabila ramane tot cea pe care au contat parintii nostri, bunicii, mosii si stramosii: aurul.

E drept ca aurul - depozitat la ciorap sau in seif-ul bancii - nu-ti baga dobanda lunar in traista, dar, una peste alta, pretul aurului a crescut in 2010 cu 25%. Nicio bursa si nicio banca din lume nu-ti asigura asemenea randament.

Era si normal. Vazand ca si bursa, si bancile, si afacerile aduc mai mult paguba decat castig, omul cauta un loc cat mai sigur pentru economiile sale sau capitalul pus la pastrare pentru zile mai bune. Automat, ajunge la aur.

Aurul devine din ce in ce mai cautat. Ca rezultat, pretul aurului creste, deponentii scot banii din banci ca sa cumpere aur, pretul metalului creste si mai mult, ratingurile devin amenintatoare, iar aurul urca spectaculos.

In conjunctura actuala, nimic nu poate frana goana dupa aur a investitorilor si, deci, cresterea progresiva a pretului lui, asa cum o face cresterea ratei dobanzilor de referinta, care sa permita bancilor sa ofere dobanzi avantajoase, sa atraga din nou capital si sa diminueze presiunea asupra aurului.

Asa ceva nu se intampla. Dimpotriva, insasi bencile centrale cumpara aur. In anul 2010, cumparasera 73 de tone, dupa ce in perioada dintre 1989 si 2009 nu numai ca nu cumparasera niciun gram, dar isi vindeau aurul din rezerve, an de an.

Chiar si bijuteria este o mica investitie

Referindu-se la toate acestea, un articol publicat pe portalul francez La Tribune apreciaza ca trendul va continua implacabil. Sunt semne ca bancile centrale din Orientul Mijlociu (Quatar, Iordania si chiar Iran) au cumparat recent aur in cantitati mari si mai cumpara inca, supralicitand cererea.

Este cert ca principalii cumparatori de aur sunt investitorii, interesati fie pentru metalul ca atare pus la pastrare in banci, fie prin garantarea cu aur a unor afaceri. Volumul vehiculat de acestia in anul 2010 a fost estimatela 2.177 tone.

Dar si cererea de aur fizic este cat se poate de semnificativa: circa jumatate din aurul cumparat si scos din depozite este destinat prelucrarii si consumului de bijuterii.

Evident ca si aurul prelucrat tenteaza ca investie, pentru persoanale particulare, dornice pe de o parte sa-si puna economiile la pastrare, iar pe de alta parte sa guste satisfactia ca detine, in familie, un obiect de lux.

In asemenea conditii, oferta a fost, si ea, pe masura, ajungand in anul 2010 la 4.334 tone. In mod normal, detinatorii zacamintelor si liniilor de prelucrare a metalului pretios au tinut si ei ritmul cu cererea.

China s-a mentinut pe locul unu, pentru al treiea an consecutiv, cel mai de seama producator de aur din lume, urmata de Australia si Statele Unite. Africa de Sud, candva lider in domeniu, s-a retrogratat, ajungand la al cincilea loc.

Goana dupa aur continua si in 2011

Interesul pentru aur continua si in 2011. La sfaristul lunii ianuarie, aurul era cotat 1.300 dolari pe uncie, iar lunei ajunsese la recordul de 1.599 de dolari/uncie.

Directorul GFMS, o autoritate internationala in domeniul metalelor pretioase, cu sediul la Londra, Philip Klapwijk, apreciaza ca, pana la sfarsitul acesui an, cota aurului poate atinge nivelul de 1.620 dolari pe uncie.

Aceasta inseamna ca, pe fondul incertitudinii si ambiguitatilor financiar-economice resimtite in cea mai mare parte a lumii, profitul global al unui depozit de aur in perioada ianuarie 2010 - decembrie 2011 s-ar putea cifra la circa 50%.

Concluzia? Poti face afaceri profitabile chiar si pe timp de criza, daca ai fler, ai curaj, gandesti pragmatic si - mai ales - daca ai bani.

Un principiu, cam capitalist, dar inevitabil, ne invata ca, daca n-ai bani, nici sa-i inmultesti nu poti.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#aur investitie, #pret aur, #investitie sigura, #bani investitii aur , #pret aur