Aurul va atinge nivelul de 1.500 dolari/uncie?

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 20:02
1980 citiri
Aurul va atinge nivelul de 1.500 dolari/uncie?

Cotatia Aurului poate atinge nivelul 1.500 dolari/uncie la jumatatea acestui an si maximum 1.800 in primavara anului viitor, se arata intr-o analiza a firmei Admiral Markets.

Specialistii companiei considera investitiile in aur si argint ca fiind deosebit de riscante in acest moment, pe fondul evolutiei parabolice si a mediatizarii.

"Orice necunoscator ar spune ca sunt cele mai bune investitii si acesta este un semnal de alarma, iar dezamagirea va fi mare cand pretul se va prabusi. Intr-adevar, evolutia ascendenta mai poate continua, chiar si pentru 1 an, dar raportul risc/recompensa este ridicat.

Marile fonduri pot vinde la fel de usor cum au cumparat, declansand o panica generala. Aspectele tehnice anticipeaza cel mai corect un eventual declin si recomandam investitiile in metalele pretioase doar dupa o scadere de 25-30% fata de maxim", spun specialistii Admiral Markets.

Potrivit acestora, spaima deficitelor, lipsa de incredere in dolar sau euro si dobanzile minime au influentat cererea pentru aur, iar acesti factori nu se vor schimba semnificativ in 2011.

Ce se intampla cu argintul?

Pe de alta parte, cotatia argintului poate castiga maxim 25% in 2011, piata argintului fiind insa extrem de volatila, se arata in document.

"Spre deosebire de aur, care este privit mai mult ca o valuta, argintul este in primul rand un metal industrial. Cererea industriala este asteptata sa creasca cu 20% in 2011, in conditiile in care capacitatea de productie a scazut semnificativ in ultima suta de ani, ajungandu-se de la 12 miliarde de uncii disponibile in 1900 la numai una astazi.

Pretul influentat de cererea investitionala, nu de cea industriala, s-a dublat in ultimele 4 luni ale anului trecut si s-a triplat in ultimii 2 ani. Multi specialisti vad argintul ca o investitie superioara aurului in urmatorii ani, Robert Kiyosaki considerandu-l cea mai buna protectie impotriva inflatiei. Cotatia poate castiga maxim 25% in 2011, piata argintului fiind insa extrem de volatila", se explica in studiu.

Cerere mare pentru uraniu

Referitor la uraniu, specialistii Admiral Markets spun ca, cererea va depasi cu mult oferta din 2013 din cauza Rusiei.

"La nivel global sunt 58 de centrale nucleare in constructie, 25 dintre ele in China si alte 152 in stadiul de proiect. 15% din electricitatea la nivel global este asigurata de centralele nucleare, China consumand 95 milioane tone anual pana in 2030, productia globala fiind de 112 milioane tone. Cotatia s-a apreciat 35% anul trecut, depasind aurul, si acest trend are toate sansele sa continue in acest ritm, tinand cont ca din 2013 Rusia nu va mai exporta uraniu si cererea va depasi cu mult oferta.

Uraniul nu are deocamdata o piata a sa, investitiile realizandu-se prin intermediul companiilor exploratoare cum ar fi Comeco, liderul mondial sau Uranium One. Putin cunoscuta si mediatizata, investitia in uraniu poate fi o adevarata mina de aur in urmatorii ani", se explica in studiu.

Referitor la lira sterlina se spune ca dupa tiparirea a 200 miliarde gbp in 2010, Banca Angliei a pierdut controlul inflatiei, ajunsa la aproape 4% anualizata.

"Analistii celei mai mari companii financiare din UK, Barclays vad Lira drept valuta anului 2011, cu o apreciere de 15% fata de dolar si 10% fata de euro. Politica monetara a bancii centrale a ramas neschimbata (0.5%) dupa criza, dar piata incepe sa ia in calcul masuri agresive in 2011-2012. In aceste conditii, lira va performa foarte bine in raport cu francul elvetian si yena japoneza, fata de care s-a depreciat aproximativ 50% din 2007 si pana astazi", sunt de parere oficialii Admiral Markets.

Admiral Markets AS este o companie licentiata in Uniunea Europeana pentru derularea activitatilor de investitii si brokeraj pe pietele financiare globale.

Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Noi aprecieri contradictorii în cotația leului față de euro și dolar. Gramul de aur, în scădere
Moneda naţională s-a depreciat marţi, 22 aprilie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#pret aur, #cotatie aur, #valoare aur , #pret aur