Goana dupa aur - istoria se repeta?

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 08:42
12704 citiri
Goana dupa aur - istoria se repeta?
Foto: solidarietainrete

Criza, ingrijoratoarea rata a somajului si cresterea pretului aurului sunt doar cateva dintre motivele care stau la baza noului val de febra ce a cuprins cautatorii de aur in intreaga lume.

Daca asistam la o noua "goana dupa aur", asemenea celei din America anilor 1800, sau este doar o manifestare trecatoare, asta ramane de vazut, relateaza ADN Kronos.

Arturo Ramella, presedintele Federatiei Mondiale a Cautatorilor de Aur, incearca sa explice fenomenul in contextul actualei situatii economico-sociale la nivel international, punctand asupra particularitatilor specifice Statelor Unite si Italiei.

Cautatorul de aur american

Rata somajului inregistrata in ultima perioada in Statele Unite tinde sa atinga cote fara precedent, impingand persoanele ramase fara loc de munca spre identificarea unor solutii pe care americanii le-au probat deja odinioara, in vremurile goanei dupa aur declansate in 1848, in California.

"In SUA, legea permite cautatorilor de aur obtinerea concesiunii guvernative pentru utilizarea de instrumente motorizate in zonele in care se afla zacaminte aurifere neexploatate inca, adica se poate lucra cu pompe si mici escavatoare, care pot transforma initiativa intr-o reala oportunitate", precizeaza Ramella.

Pe de alta parte, zacamintele americane sunt speciale prin faptul ca pot oferi surpriza unei recolte de pepite, care deschide fara indoiala poarta colectionarilor interesati de acest sector, jocul de-a "cautatul aurului" capatand astfel valente nebanuite.

Numarul cautatorilor de aur din Statele Unite inregistreaza o crestere continua in ultima perioada, "complice" la aceasta situatie fiind si tendinta ascendenta a pretului metalului galben, subliniaza sursa.

Fenomenul poate atrage dupa sine schimbari importante in peisajul economico-social american, daca e sa judecam dupa efectele inregistrate cu aproape 200 de ani urma.

Multe catunuri s-au transformat cu rapiditate in orase infloritoare, s-au construit drumuri noi, scoli, locuinte si s-a relansat economia, fapt care determina abordarea unei atitudini incurajatoare din partea guvernului in ceea ce priveste noul val de interes in cautarea aurului.

Potrivit sursei citate, motivul care sta la baza cresterii pretului aurului in perioada actuala este reprezentat de tendinta investitorilor de a miza pe metalele pretiose din pricina incertitudinii inregistrate la nivelul situatiei economice din zona euro.

"Timpul trece, dar fascinatia pentru metalul galben ramane neschimbata. Nu sunt un expert financiar, dar intre atatea bunuri-rezerva pe care omul le prefera la vremuri de restriste, aurul se afla mereu pe primul loc", afirma Ramella.

Cum sta situatia in Italia?

Spre deosebire de Statele Unite, legea din Italia prevede ca activitatea cautatorilor de aur sa se deruleze in totalitate utilizand instrumente manuale, ceea ce restrange semnificativ posibilitatile de "a da lovitura" pe aceasta cale.

"E o problema de cantitate - precizeaza Ramella - o echipa formata din trei persoane, nu reuseste, intr-o zi intrega, sa gaseasca mai mult de doua grame de aur. E o iluzie sa-ti imaginezi ca te poti imbogati sau ca poti transforma aceasta activitate intr-o meserie permanenta".

In ciuda acestei afirmatii, si in Italia se inregistreaza o crestere a numarului de cautatori de aur, in momentul de fata acestia numarand 500 de persoane, pentru care cautarea aurului reprezinta insa o pasiune si nu o sursa de venit.

La prima vedere ar putea parea simplu, dar adevarul este ca nu se poate deveni cautator de aur peste noapte: "experienta necesara se acumuleaza in ani si ani de munca rabdatoare de-a lungul izvoarelor si paraurilor muntoase, in conditii nu tocmai confortabile", subliniaza Ramella.

Cu infinita rabdare, ochi buni si ceva noroc, intr-o zi pot fi "culese" circa doua grame de aur, astfel incat e limpede ca o persoana ce se aventureaza la o astfel de expeditie, urmareste doar emotia specifica, fiind constienta ca aceasta pasiune insolita si epuizanta nu va produce bogatii fabuloase.

Cum stau lucrurile pe alte meleaguri

In timp ce in America, unii pot visa sa devina faimosi si bogati descoperind aur, iar in Italia se bat cararile de munte de-a lungul paraurilor cautand pretiosul metal doar ca un hobby, in Africa situatia se prezinta complet diferit.

Din Ghana si pana in Tanzania, trecand prin Africa de Sud, companiile care detin concesiuni miniere pe zonele ce detin zacaminte aurifere, semnaleaza o crestere exponentiala a comertului ilegal cu aur provenit din exploatarea cautatorilor de aur neautorizati, asa numitii "zama-zama".

In anumite cazuri, acesti "mineri improvizati" sapa veritabile galerii subterane in vecinatatea exploatarilor miniere autorizate, pentru a gasi zacamintele aurifere sau rascolesc depozitele aluvionale in timpul noptii, de multe ori beneficiind chiar de complicitatea oamenilor de la paza.

Cautatorii individuali reusesc sa sustraga astfel pana la 15% din depozitele aurifere, plasand ulterior pretiosul metal pe piata legala prin intermediari.

Potrivit datelor furnizate de organizatia italiana Solidarieta in Rete, fenomenul exploatarii ilegale risca sa devina dificil de controlat, atragand dupa sine o anumita crestere economica, dar inregistrand si aspecte ingrijoratoare, precum vanzarea copiilor ce devin sclavi in galeriile improvizate sau victime ale abuzurilor sexuale.

Se poate si in Romania?

Pentru a obtine o autorizatie care sa ingaduie desfasurarea activitatii de "extractie si prelucrare minereuri neferoase si rare", hatisurile birocratice romanesti pot presupune ani intregi de asteptare, potrivit declaratiilor unicului cautator de aur aluvionar din Romania, Ioan Catalina, care a obtinut autorizatia in anul 2005.

"Legea aurului" nu s-a schimbat cine stie ce din vremurile dictaturii, iar autoritatile competente nu dau nici cel mai mic semn ca ar fi interesate in efectuarea unor schimbari din acest punct de vedere.

Romania dispune totusi de zacaminte aurifere impresionante, formate din cel putin opt pungi de talie mare, evaluate la circa 54 de miliarde de dolari.

In ciuda acestui avantaj, Romania a pierdut dreptul de a marca lingouri de aur in anul 2002, iar autoritatile din tara noastra au declarat minele de aur romanesti drept nerentabile, suspendandu-le in mod surprinzator intraga activitate in perioada 2004-2006.

In conditiile in care Romania si-ar schimba atitudinea cu privire la activitatea de exploatare aurifera, tara noastra ar putea deveni in scurt timp una din principalele producatoare de aur din Europa, alaturi de Suedia si Finlanda.

Un studiu efectuat in 2008 arata ca la Certej, in judetul Hunedoara, se afla un zacamant de aproximativ 64 tone de aur si 375 tone de argint, valoarea aurului fiind estimata la circa 1,3-1,9 miliarde de dolari.

Tehnica de cautare a aurului este dificila si se transmite din tata in fiu, fiind tot mai anevoios de pus in practica odata cu trecerea anilor si pierderea deprinderilor mestesugaresti de odinioara: minereul aurifer adus de aluviuni sau micile bucati de roca desprinse din maluri sunt spalate in asa-numitul saitroc.

Operatia de spalare se repeta pana ce pe fundul saitroculuise identifica in bucatile de roca, stralucirea particulara a catorva firicele de aur.

Ulterior, bucatile de roca sunt supuse unei macinari preliminare, care separa minereul de steril, operatiune urmata de o macinare secundara a minereului intr-o moara cu bile, de unde se obtine o pulbere fina.

Dar munca nu se incheie aici: in moara, alaturi de minereu, se adauga caramida, var, soda calcinata si mercur, iar la concentratul obtinut se adauga apa si se lasa in depozit circa o ora, separarea aurului din concentratul obtinut realizandu-se prin amalgamarea cu mercur.

Aceasta operatiune prezinta un randament de circa 90%, reusind practic sa "extraga" aproape in totalitate aurul din concentrator: particulele fine de aur sunt atrase de mercur, dupa care, prin operatiunea denumita "sifonare", sunt separate de acesta, obtinandu-se aurul final.

Romania este unica tara europeana care dispune de un "Muzeu al Aurului", in localitatea Brad, din judetul Hunedoara, care ofera celor interesati un istoric al mineritului aurifer traditional si in incinta caruia sunt expuse minerale provenite din zona, din Maramures si de la Ocna de Fier, dar si esantioane de aur nativ din Muntii Apuseni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#goana dupa aur, #cautatori aur, #pret aur, #evolutie aur , #pret aur