Merita sa cumparam aur? Afla de ce si cum poti face asta

Luni, 15 August 2011, ora 11:42
9096 citiri
Merita sa cumparam aur? Afla de ce si cum poti face asta
Foto: Daylife

Pretul aurului a atins un nou nivel maxim istoric, in aceasta saptamana, depasind nivelul de 1.800 de dolari/uncie. In ciuda acestui pret, nu este prea tarziu pentru a beneficia de pe urma cresterii pretului aurului, spun specialistii.

Doar in acest an, pretul aurului a castigat 30 la suta, iar, in ultimul deceniu, s-a majorat cu 400 la suta, ridicandu-se, evident, intrebarea: cat va mai continua sa creasca?

Din cauza prabusirii burselor din intreaga lume cu aproximativ 17 procente, in doar cateva zile, aurul a revenit in atentia investitorilor, in mod spectaculos, deoarece este considerat o investitie sigura pe timp de criza.

"Oameni care nici macar nu vorbeau de asa ceva, in urma cu sase luni, acum investesc sume uriase in aur", a declarat Frank Trotter, presedintele EverBank Direct din SUA, citat de Reuters.

Consultantii financiari sustin ca pretul aurului se va mai majora cu 20 - 25 la suta in acest an, prin urmare o investitie in acest moment se poate dovedi profitabila, in cele din urma.

"Motivele din spatele achizitiei de aur nu s-au schimbat. Singurul lucru care s-a schimbat este faptul ca, in prezent, motivul este mai puternic. Creditul guvernului SUA, care avea cel mai bun rating, a fost retrogradat, nu mai este la fel de sigur cum era inainte", a explicat William Rhind, manager al ETF Securities, care gestioneaza fonduri de schimb de 4,2 miliarde de dolari.

Potrivit spuselor sale, aurul nici macar nu este supraevaluat in acest moment, din moment ce, in 1980, a ajuns la nivelul de 873 de dolari/uncie. Daca ajustam pentru inflatie, echivalentul, azi, ar fi de 2.391 de dolari/uncie. Aceasta suma se apropie de nivelul estimat de JP Morgan Chase. Intr-o nota adresata clientilor, oficialii grupului financiar i-au anuntat ca pretul aurului pe piata spot ar putea ajunge la 2.500 de dolari, pana la sfarsitul lui 2011.

Pe de alta parte, exista si investitorii care nu pun prea mare pret pe aur, cel mai celebru dintre acestia fiind chiar George Soros. Acesta crede ca aurul nu prea isi merita banii, deoarece nu genereaza venituri. De asemenea, Pat Dorsey, vicepresedintele Sanibel Captiva Trust Company, nu este un fan al aurului deoarece valoarea sa se bazeaza strict pe "opiniile altor oameni".

Cum puteti cumpara aur?

Exista trei moduri de a cumpara aur. Primul ar fi investitiile in fondurile specializate pe asa ceva, ETF (exchange-traded funds). Avantajele unor asemenea fonduri, in comparatie cu cele mutuale, sunt costurile mai scazute, dar si usurinta de a tranzactiona.

Pe de alta parte, exista si dezavantaje: castigurile nu sunt intotdeauna directe si pot exista intarzieri in urma unei modificari a pretului.

O alta metoda de a achizitiona aur este sa cumparati direct de la sursa, adica de la minele de aur. Desi preturile pentru aurul fizic este in crestere, pretul actiunilor companiilor care gestioneaza minele de aur au ramas coborate. De exemplu, pretul uneia din cele mai mari companii de profil din lume, Freeport Mcmoran Copper and Gold, s-au majorat cu doar 5 procente fata de anul trecut, desi castigurile sale au explodat.

Evident, a treia optiune este cumpararea aurului sub forma de monede sau lingouri. "Oamenii vor sa-si plaseze banii in active fizice, care isi pastreaza valoarea cand monedele principale si-o pierd", a explicat Tod Mcelhaney, presedintele LaSalle Futures Group.

Insa, in timp ce aurul fizic are cea mai mare valoare directa, este mai greu de vandut in momentul cand investitorul vrea sa renunte la acest activ.

De ce este bine sa investim in aur?

Motivele pentru care aurul este o investitie recomandata sunt variate. In primul rand, in mod traditional, aurul isi pastreaza valoarea de-a lungul timpului, devenind, astfel, o metoda perfecta pentru pastrarea averii de la o generatie la alta.

Un alt motiv serios este inflatia, aurul fiind folosit, de-a lungul timpul, drept protectie fata de acest fenomen, deoarece pretul sau tinde sa urce odata cu scumpirile. De asemenea, este o protectie si fata de deflatie, avand in vedere ca, in acele momente, activitatea in afaceri se reduce dramatic, iar economia este impovarata de mari datorii. In acest caz, puterea de cumparare oferita de aur este imensa.

Aurul isi pastreaza valoarea nu doar in vremuri de incertitudine economica, dar si de probleme politice. De exemplu, in timpul tensiunilor dintre Iran si Irak, in 2007 si 2009, pretul aurului a cunoscut miscari masive. De obicei, pretul sau creste cel mai mult cand increderea in guverne este la nivel minim.

Cresterea pietelor emergente a dus la o crestere majora si a cererii pentru aur. In unele din aceste piete, aurul face parte din cultura, un exemplu fiind India, una din cele mai mari consumatoare de aur la nivel mondial. Astfel, in octombrie, cand este sezon de nunti in India, se inregistreaza si cea mai mare cerere de aur pe plan international.

Nu in ultimul rand, aurul poate fi utilizat pentru diversificarea portofoliului. Unul din cele mai importante sfaturi pentru investitori este sa nu isi plaseze banii intr-un singur activ. Astfel, o combinatie reusita intre plasamentele in actiuni si cele in aur poate asigura profituri constante, chiar daca unul din ele este in scadere.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#pret aur, #achizitie aur, #motive cumparere aur , #pret aur