Motivele pentru care BNR nu poate cumpara aurul de la Rosia Montana - Unde a gresit Basescu

Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 09:12
12120 citiri
Motivele pentru care BNR nu poate cumpara aurul de la Rosia Montana - Unde a gresit Basescu
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a emis ipoteza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) poate cumpara aurul scos de la Rosia Montana si sa faca emisiune de lei, pentru ca aceasta resursa sa ramana in tara. Insa afirmatiile sefului statului nu pot fi sustinute cu argumente economice, monetare si sociale.

Scenariul presedintelui arata bine din punct de vedere teoretic, insa banca centrala nu isi mai poate mari rezerva, din mai multe motive.

Citeste aici declaratiile presedintelui: Basescu: BNR sa cumpere aur de la Rosia Montana, sa ramana in tara pana la ultimul gram

"BNR a cumparat timp de zeci de ani aurul care era produs in Muntii Apuseni, insa a incetat sa faca acest lucru cand rezerva a crescut destul de mult, iar costurile de productie ale aurului in Romania au devenit mai mari decat cotatia de pe piata internationala.

Avem o rezerva de peste 100 de tone si in mod normal ea este suficienta pentru nevoile monetare ale tarii. Evident ca mai exista si alte nevoi, iar BNR nu trebuie sa fie singurul cumparator. Ar putea sa existe o industrie de bijuterii care sa faca acest lucru si poate fi vandut si pe piata internationala", a precizat analistul Aurelian Dochia, fost membru al Consiliului de Administratie al BRD, pentru Ziare.com.

De ce nu poate cumpara BNR aurul de la Rosia Montana

- Creste rata inflatiei: Intr-adevar, BNR poate cumpara aur si sa emita lei, insa acest lucru vine cu unele riscuri, pentru ca actiunea poate sa stimuleze economia, dar si sa creeze un risc inflationist, in cazul in care productia celorlalte ramuri ale economiei nu urmeaza expansiunea monetara care ar fi creata.

"Din punct de vedere al politicii monetare, cresterea cantitatii rezervei de aur detinuta de banca centrala nu are sens. Nicio tara din lume nu mai are un sistem monetar care sa se bazeze pe aur. Banca centrala tipareste bani fara alte constrangeri in afara celor legate de politica monetara, inflatie si perspective economice", a punctat analistul.

In trecut, aurul statea la baza sistemului monetar. Astfel, emisiunea de moneda intr-o tara trebuia sa aiba o contraparte in aur. De aceea rezerva bancii centrale de dupa Al Doilea Razboi Mondial era importanta, pentru ca justifica monedele puse in circulatie. In caz contrar, moneda respectiva risca sa se deprecieze foarte repede, a explicat Aurelian Dochia.

Insa la acest sistem s-a renuntat in 1973.

Exista banci centrale care nu au o rezerva de aur prea mare, chiar nesemnificativa, deoarece ea nu mai conteaza atat de mult pentru politica monetara a unei tari. De exemplu, Canada are in rezerva doar 3,2 tone de aur.

- Nu poti sa ai o singura rezerva: Cel mai mare risc si cea mai mare problema legata de rezervele de aur este ca pretul a fluctuat foarte mult, iar in ultima perioada a scazut semnificativ, iar aceste variatii influenteaza si valoarea la care banca centrala isi evalueaza rezervele.

Rezerva de aur a Romaniei s-a mentinut la 103,7 tone, insa din punct de vedere valoric a inregistrat o crestere de 149 milioane euro, ca urmare a evolutiei ascendente a pretului aurului pe piata internationala, acesta fiind cotat la Londra, la sfarsitul anului 2012, la 1.664 dolari SUA/uncie, nivel cu 5,7 la suta peste cel de la finele anului 2011.

Dar in acest an, valoarea ei va fi mai mica, din cauza prabusirii pretului aurului.

"In consecinta, e riscant sa ai toate rezervele numai in aur. Ele trebuie sa fie diversificate, cum ar fi euro sau dolari, deoarece miscarile de preturi pe pietele internationale te fac vulnerabil daca ai o singura rezerva", a spus Aurelian Dochia.

- Si datoria catre FMI? In plus, rezerva de aur a bancii centrale incepe sa aiba importanta abia cand e introdusa in circuitul bancilor centrale, iar apoi trebuie sa fie standardizata, sa fie autentificata de organisme certificate la nivel international si sa fie depusa in anumite institutii internationale, deoarece doar asa aurul va fi recunoscut ca o valoare care sa sustina credibilitatea unei tari si sa fie utilizat ca rezerva in schimburile internationale.

"Eforturile ar fi destul de mari, procesul este destul de complicat pentru BNR. E mai convenabil si mai practic sa folosesti dolari sau euro pentru tranzactii obisnuite, cum ar fi cazul platilor catre FMI sau alte tari. Nu se mai obisnuieste sa se mute tone de aur intr-o parte in alta", a comentat Dochia.

- Aurul nu poate ramane tot in tara, la BNR: Intrebat daca discursul lui Traian Basescu poate fi interpretat ca un mesaj legat de faptul ca aurul extras la Rosia Montana trebuie sa ramana in tara, analistul a replicat ca "mi se pare o poveste destul de amuzanta, pentru ca nu conteaza de unde provine aurul, valoarea lui nu consta in locul din care este extras".

"Pe piata internationala nu se poate distinge acest lucru, singurul lucru care conteaza este pretul si daca costurile de extractie din Romania vor fi prea mari. La 1.200 de dolari uncia este posibil ca unele exploatari sa se inchida, inclusiv de la Rosia Montana, pentru ca ar deveni nerentabile", a sustinut Dochia.

In plus, BNR nu are voie sa cumpere preferential aurul, ci doar la cotatiile internationale, astfel ca nu se poate conveni ca banca centrala sa achizitioneze resursa la un pret fix de la Rosia Montana.

De asemenea, acest metal pretios trebuie depozitat si in anumite institutii financiare specializate din afara tarii, din Londra, Zurich sau Washington, nu doar in subsolul BNR.

"In mare parte, aurul se afla in strainatate pentru ca el da credibilitate numai daca nu este la tine. Aurul este asigurat in strainatate si nu exista niciun risc ca acest aur sa nu se poata intoarce in tara", a explicat in cadrul unui seminar la BNR Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Basescu BNR cumpara aur Rosia Montana, #BNR cumpara aur Rosia Montana, #BNR aur Rosia Montana, #aur Rosia Montana , #pret aur