Pariul pe aur nu mai e castigator? Pretul metalului pretios s-a prabusit

Marti, 25 Iunie 2013, ora 23:50
2822 citiri
Pariul pe aur nu mai e castigator? Pretul metalului pretios s-a prabusit
Foto: Arhiva

Pretul aurului, considerat de investitori un activ de refugiu, a scazut puternic de la inceputul anului, in contextul reducerii riscurilor privind inflatia in urmatorii ani.

"Aurul a fost considerat de catre investitori in special un activ de refugiu, cu rol de protectie impotriva inflatiei, mai ales pana in 2011. Masurile luate pe parcursul ultimilor ani de bancile centrale pentru a impulsiona atat relansarea economica, cat si reducerea somajului au condus la cresterea asteptarilor de inflatie, ceea ce a sporit interesul pentru aur", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Daca in septembrie 2001 cotatia aurului era de aproximativ 275 USD/uncie, in aceeasi luna a lui 2012 ajunsese la peste 1.770 USD/uncie, ceea ce inseamna in total o crestere de 544%. In acest interval de timp au fost, desigur, si perioade in care pretul aurului a marcat corectii, unele chiar insemnate, cum a fost o buna parte din anul 2008 sau prima parte a anului trecut. In general insa, investitorii pe termen lung, respectiv de peste un an, au avut de castigat.

Aurul a scazut insa destul de consistent in ultimele trei luni ale anului trecut, iar pe parcursul lui 2013, pretul sau a marcat o adevarata prabusire, respectiv de la 1.672,2 USD/uncie la inceputul acestui an, la 1.294 USD/uncie la sfarsitul saptamanii trecute, inregistrand astfel o scadere de aproximativ 22,6% in acest an.

"In ultima perioada, aurul s-a comportat inclusiv ca o marfa pur-si-simplu, manifestand anumite evolutii in consecinta", a precizat Silviu Pojar.

Declaratiile presedintelui Fed, "lovitura de gratie"

Comportamentul "de marfa" al aurului i-a adus acestuia scaderi in ultima perioada inclusiv de pe urma rezultatelor sub asteptari privind economia Chinei.

Ulterior, declaratiile presedintelui Fed, Ben Bernanke privind posibilitatea reducerii stimulentelor monetare la finalul anului curent si apoi eliminarea lor in 2014 au constituit "lovitura de gratie" pentru metalul pretios: investitorii nu mai au nevoie sa achizitioneze aur pentru protejarea capitalului, probabilitatea unei inflatii mari in urmatorii ani scazand semnificativ.

Astfel, saptamana trecuta, pretul aurului a cazut sub nivelul de 1.300 USD/uncie, atingand minimul din septembrie 2010 si pana in prezent. "Unii aveau impresia (nesustinuta, desigur) ca 'aurul este oricum intotdeauna castigator', chiar daca mai marcheaza anumite corectii... Caderea pretului aurului cu aproape un sfert fata de valoarea de la inceputul anului curent, in conditiile economice actuale si tinand cont de analiza tehnica, nu poate intra insa sub incidenta unei corectii neinsemnate, ci a constituit un trend consistent", a aratat Silviu Pojar.

Care sunt investitorii castigatori

In general, investitorii care sunt castigatori "de cursa lunga" (indiferent pe ce perioade realizeaza fiecare investitie) sunt cei care isi formeaza o strategie si o respecta, dupa cum reiese din teoriile de management al riscului: cei care isi determina in mod obiectiv anumite tinte de profit (rationale) si care inchid tranzactiile in momentul in care acestea au fost atinse sunt cei care obtin cumulat cele mai bune rezultate.

Miscarile emotionale in schimb, care ies din limitele strategiei sunt cele care aduc, in medie, cele mai mari pierderi. Mai importante decat tintele de profit sunt insa limitele impuse eventualelor pierderi, daca piata evolueaza in sens invers celui estimat de investitor la deschiderea unei tranzactii: odata fixat un plafon, pierderea trebuie marcata si - astfel- limitata.

"Aurul a oferit in timp suficiente oportunitati de castig pe trend de crestere; cei care au cumparat insa prea tarziu (intrucat nu au estimat corect urmarile unor evenimente care au dus la scaderea pretului) ar fi trebuit sa isi limiteze cat mai rapid eventualele pierderi si sa se orienteze apoi spre diferite instrumente financiare bazate pe aur, care permit obtinerea profitului indiferent daca pretul urca sau coboara, variantele de astfel de instrumente fiind foarte multe, inclusiv pentru investitorii din Romania", a precizat Silviu Pojar.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#scadere pret aur, #pret aur 2013, #investitii aur , #pret aur