Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rusia a cumparat masiv aur in ultimele luni. Se pregateste de razboi economic?

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 11:20
6279 citiri
Rusia a cumparat masiv aur in ultimele luni. Se pregateste de razboi economic?
Foto: Russia Today

Rusia a profitat de pretul scazut al aurului pentru a-si umple depozitele cu acest metal pretios, un semn ca se pregateste pentru posibilitatea unui lung si secatuitor razboi economic cu Occidentul.

Un raport oferit de Consiliul Mondial al Aurului arata ca Moscova a cumparat in ultimele luni 55 de tone de aur, mai mult decat orice alta tara, atunci cand preturile au inceput sa scada, scrie The Telegraph.

Guvernul lui Vladimir Putin e banuit ca ar strange cantitati imense de aur, stocurile acumulate in ultimii zece ani ajungand la aproximativ 1.150 de tone. Aceste rezerve ar putea sa-i ofere Kremlinului suficienta forta sa preintampine declinul eventual al monedei nationale.

Rubla a inceput sa simta presiunea de cand Statele Unite si Europa au impus sanctiuni Rusiei, iar preturile in scadere ale petrolului au inceput sa afecteze economia. Incasarile din vanzarea petrolului si a gazului reprezinta 45% din veniturile bugetului Rusiei.

Evolutia "aurului negru": Se va prabusi pretul petrolului si mai mult?

Cei mai mari cumparatori de aur dupa Rusia sunt celelalte state din sfera de influenta a Moscovei, cum ar fi Kazahstan si Azerbaidjan.

In total, bancile centrale din lume au cumparat 93 de tone de aur in al treilea trimestru. Se estimeaza ca, in acest an, bancile centrale vor cumpara pana la 500 de tone de aur.

Alistair Hewitt, oficial in cadrul Consiliului Mondial al Aurului, a declarat ca, in cazul Rusiei, cresterea rezervelor de aur ar putea fi un semn al constientizarii riscului geopolitic mai mare de cand a intrat in conflict cu Occidentul pe tema Ucrainei.

Un alt indicator interesant e ca in al treilea trimestru cererea de aur pe piata chineza nu a mai crescut, iar comenzile din partea bijutierilor, la nivel mondial, au scazut cu 39%, ajungand la numai 147 de tone, ceea ce indica un pesimism din partea consumatorilor.

Pretul aurului a scazut cu 7% din octombrie si a ajuns la aproximativ 1.160 de dolari uncia.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#Rusia cumpara aur masiv, #Rusia rezerve aur cumpara, #Rusia rezerve imense aur , #pret aur