Vanzarile de aur au sarit cu 40%

Luni, 05 Iulie 2010, ora 10:09
4412 citiri
Vanzarile de aur au sarit cu 40%

Piraeus Bank, singura banca locala care vinde aur clientilor de retail, a cunoscut, in numai o saptamana, o crestere a vanzarilor cu 40% a cererii.

Clientii au cumparat, in ultimele sapte zile, opt kilograme de aur in lingouri si 300 de monede. Cresterea vanzarilor de aur sunt explicate de perspectiva cresterii inflatiei dupa majorarea TVA, dar si de o tendinta de depreciere a leului.

"Evenimentele recente au pus sub presiune psihologia investitionala a romanilor, alimentand incertitudinile acestora legate de erodarea economiilor personale. Cresterea TVA, un leu mai slab, o inflatie previzionata de 7%-8%, toate pun presiune pe valoarea reala a economiilor.

Romanii s-au orientat catre aur, ca activ palpabil si ca polita de asigurare impotriva acestor riscuri, ducand valoarea tranzactiilor cu aur la Piraeus Bank la un maxim de la lansarea acestui produs", spune Alina Piciorea, seful departamentului de vanzari pentru clientii de retail si corporate in Trezoreria Piraeus Bank, potrivit Ziarul Financiar.

In intreaga luna iunie, banca a vandut 25 de kilograme de aur si 500 de monede, in valoare cumulata de 4 milioane de lei (aproape un milion de euro).

Piraeus Bank se aprovizioneaza cu lingouri de aur de la banca elvetiana Credit Suisse, iar lingourile vin in diferite marimi, de la 50 de grame la un kilogram, fiind din aur de 24 de karate. Monedele sunt de tip British Sovereign, cu o masa de 7,98 grame, din aur de 22 de karate.

Daca clientii pastreaza aurul in tezaurul Piraeus, ei il pot ulterior revinde bancii, insa in cazul in care aurul este depozitat in alt loc (chiar si in casete de valori), banca nu mai accepta sa il cumpere inapoi.

Piraeus a vandut, saptamana trecuta, gramul de aur pentru clienti cu 169 de lei/gram, fata de un curs de referinta la BNR de 141 de lei/gram.

BCR, singura banca locala care cumpara aur de la clienti, dar care nu il vinde, a platit 98,9 lei pentru un gram de aur. La cursul BNR, cursul aurului a urcat cu aproape 60% in ultimul an, depasind cu mult dobanzile bancare (care au oscilat intre 6% si 15% pe an in aceasta perioada).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#investitii aur, #aur investitori, #aur vanzari , #pret aur