Vom plati rate mai mari la banci din cauza votului pro-Brexit? Calcule si explicatii pe ROBOR

Joi, 30 Iunie 2016, ora 08:11
14500 citiri
Vom plati rate mai mari la banci din cauza votului pro-Brexit? Calcule si explicatii pe ROBOR
Foto: Arhiva Ziare.com

Indicele ROBOR, in functie de care fluctueaza ratele la creditele in lei, a crescut putin dupa votul pro-Brexit dat de britanici saptamana trecuta. In aceste conditii, ar trebui sa se ingrijoreze romanii care au credite la banci?

"Avansul inregistrat dupa referendumul pe tema iesirii Marii Britanii din UE este neglijabil. Pe termen scurt, nu vad sanse reale ca ROBOR sa creasca intr-atat incat sa afecteze intr-un mod semnificativ ratele celor care au luat imprumuturi in moneda nationala. Parerea mea este ca, momentan, votul pro-Brexit are o influenta mult prea mica asupra acestui indice.

Doar daca se intampla un efect de domino asupra UE, adica sa vedem in curand mult mai multe referendumuri in statele membre - trebuie sa fie ceva grav pe plan extern de acest gen - dar doar in conditiile in care apare o instabilitate la nivelul intregii UE si nu locala, la nivelul Marii Britanii, abia atunci vom vedea o influenta semnificativa asupra ROBOR", a explicat Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Ce e ROBOR si pe cine afecteaza cresterea lui

ROBOR se calculeaza zilnic de catre BNR si este media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, acest indice reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferiti termeni (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M). Acesta intra cel mai adesea in componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la creditele ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice scade, scade si rata (si invers).

Bancile actualizeaza ROBOR din 3 in 3 luni

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial.

Astfel, in calculul dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior. Actualizarile dobanzii, care se fac o data la 3 luni, sunt in functie de indicele de referinta aflat in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior si se aplica incepand cu prima zi a noului trimestru.

Asta inseamna ca:

  • - in perioada ianuarie 2016 - martie 2016 se ia in calcul indicele ROBOR din ultima zi lucratoare a lunii decembrie 2015;
  • - in perioada aprilie 2016 - iunie 2016 se ia in calcul indicele ROBOR din ultima zi lucratoare a lunii martie 2016;
  • - in perioada iulie 2016 - septembrie 2016 se ia in calcul indicele ROBOR din ultima zi lucratoare a lunii iunie 2016
  • Astfel, de interes pentru romanii cu credite in lei este valoarea ROBOR ce va fi publicata astazi, 30 iunie.

    Ideea este ca indicele a crescut de la 0,78%, cat era la finalul lunii martie, la 0,85%, vineri, dupa aflarea rezultatului referendumului din Marea Britanie, dupa cum arata datele BNR consultate de Ziare.com. Asta inseamna un avans de 0,07 puncte procentuale.

    Insa socul a fost absorbit repede, astfel ca ROBOR a coborat miercuri la 0,83%, asa ca diferenta fata de finalul lunii martie a ajuns la 0,5 puncte procentuale.

    Cu cat vor creste concret ratele

    Dragos Nichifor ne-a explicat ca o crestere de 0,05-0,06 puncte procentuale a indicelui ROBOR inseamna "cativa lei in plus la rate, daca vorbim de creditele mai maricele".

    De exemplu, pentru un credit Prima Casa de 50.000 euro, echivalent in lei, pentru 30 ani, o crestere de 0,05 puncte procentuale de ROBOR se traduce printr-o crestere a ratei lunare cu circa 6 lei.

    Suma este nesemnificativa, mai ales daca privim in perspectiva, atrage atentia Dragos Nichifor: la 31 ianuarie 2014, ROBOR era 3,52%. Comparativ cu martie 2016, indicele a scazut cu mai mult de 2,5%. Drept urmare, in aceasta perioada, rata s-a micsorat cu aproximativ 200 de lei pentru o persoana cu un credit de 50.000 de euro, echivalent in lei.

    BNR are parghiile pentru a tine sub control ROBOR

    Indicatorul ROBOR este influentat si de evolutia generala a economiei, insa si BNR are un cuvant de spus.

    Pentru a tine in frau acest indice, banca centrala poate reduce dobanda de politica monetara, adica dobanda cheie (in prezent e la 1,75%), dar si rezervele minime obligatorii, pe care bancile sunt obligate sa le aiba pentru fiecare credit acordat (8% la lei, 12% la euro) - pentru a creste lichiditatea in piata.

    Momentan, Dragos Nichifor nu vede cresteri pe termen scurt pentru ROBOR, dar crede ca acesta ar putea inregistra un avans pe termen mediu.

    "In momentul in care in piata e incredere, mai multi bani la nivel de banci, inflatia e negativa, BNR tine dobanda de politica monetara sub control, toti factorii genereaza stabilitate pe ROBOR si implicit un nivel mic al ratelor", a spus Dragos Nichifor.

    El a subliniat ca ROBOR se afla in prezent sub nivelul dobanzii cheie si considera ca indicele ar putea ajunge peste un an sau doi la 1,5%. Asta pentru ca inflatia va reveni de pe terenul negativ la cel pozitiv si va avea o oarecare influenta asupra sa.

    Situatia romanilor cu credite in euro

    Ratele la creditele in euro se raporteaza la EURIBOR, iar cuvantul care poate descrie situatia acestora este "stabilitate".

    "EURIBOR e la nivel negativ. Pe parte de dobanda, clientii care au luat credite in euro se afla in avantaj, in sensul ca au ajuns sa plateasca dobanzi mai mici decat in momentul contractarii creditului. Singurul potential dezavantaj e cursul de schimb, dar acesta a fost relativ stabil in ultimii ani", a incheiat Dragos Nichifor.

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #Brexit rate credite banci, #rate credite banci, #ROBOR rate credite, #ROBOR calcul dobanda , #rate