Bani pentru afaceri? Inca se pot gasi!

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 07:02
3346 citiri
Bani pentru afaceri? Inca se pot gasi!
Foto: IBusinessangel

Ultima perioada a fost destul de slaba pentru afaceri, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntati la visul de a fi "propriul stapan" si sa puneti bazele unei firme.

Evident, prima provocare in acest demers este obtinerea finantari. Vestea proasta este ca nu multi sunt dispusi sa investeasca intr-o afacere noua. Vestea buna este ca intotdeauna exista bani pentru o afacere buna.

Iata cateva surse de unde ati putea obtine banii de care aveti nevoie pentru a incepe un nou business, potrivit Forbes:

Propriile economii

Daca in timpul boom-ului economic v-ati gandit si la ziua de maine si ati strans ceva bani, aceasta este cea mai buna sursa de finantare, avand mai multe avantaje, printre care faptul ca nu trebuie sa stati la mila unui investitor si nu trebuie sa renuntati la controlul asupra firmei. De asemenea, nu veti fi incurcat de eventualele rate la banca.

Prieteni si familie

Inainte de a apela la straini sau institutii bancare, incercati sa obtineti banii de care aveti nevoie de la persoanele apropiate, gen familia sau prietenii, care ar putea fi mult mai binevoitori in acest sens.

Imprumturile pentru IMM-uri

Majoritatea bancilor din Romania ofera linii de creditare speciale pentru intreprinderile mici si mijlocii. Evident, banca trebuie sa fie de acord cu planul de afaceri pe care il prezentati si aveti nevoie de foarte multe acte, printre care acordul de consultare a Biroului de Credit, aprobarea privind contractarea creditului si declaratie privind relatiile de grup.

De exemplu, Banca Transilvania ofera imprumuturi pentru start-up de 35.000 - 85.000 de lei, iar Banca Comerciala Romana are un pachet, Ideal BCR, in care sunt incluse conturi si cardurile de debit aferente, mijloace de gestionare a lichiditatilor si solutii de finantare.

De asemenea, Raiffeisen Bank ofera imprumuturi de pana la un milion de euro pentru microintreprinderi si cuprinse intre 1 - 5 milioane de euro, pentru firmele medii, iar la ING puteti gasi credite de pana in doua milioane de euro, in scopul inceperii afacerii, acestea fiind doar cateva exemple.

Incubatoarele de afaceri

Un incubator de afaceri este sustinut de o companie mare, o universitate sau alte organizatii care ofera propriile resurse - spatiu de birouri, logistica, finantare, servicii de marketing etc - in schimbul unei parti din firma nou infiintata. Desi, in Romania, acest concept nu este foarte cunoscut, astfel de incubatoare exista in marile orase, inclusiv Brasov, Timisoara si Cluj-Napoca.

Business angel

Ideea de business angel a devenit cunoscuta si la noi mai ales unui cunoscut program de televiziune. Practic, un om de afaceri deja cunoscut, cu afaceri/companii mari si venituri pe masura, investeste in noi proiecte de afaceri, furnizand o parte din banii necesari, contra unui procentaj din profit sau a unei parti din firma respectiva.

Capital de tip "venture"

Aceasta forma este folosita, indeosebi, pentru firmele din domeniul industriei sau tehnologiei. Investitiile sunt, de obicei, mult mai mari decat in cazul modelelor de business de mai sus, insa si profiturile sunt pe masura, iar scopul final este listarea pe bursa a companiei respective sau vanzarea printr-o oferta publica initiala.

Barterul

Schimbul de bunuri sau servicii poate substitui cu succes banii cash, cel putin la inceputul afacerii. Puteti oferi produse sau diverse servicii (in functie de domeniul de activitate pe care il are firma) contra spatiului de birouri gratis sau consultanta financiara sau legala.

Parteneriatul

O companie mare poate fi interesata de produsele sau serviciile pe care le oferiti si va fi interesata sa va ajute sa le dezvoltati, prin acordarea de finantare in acest sens. La nivel mondial, acest lucru se intampla frecvent, in special in domeniul firmelor de IT.

Un client mare

Desi nu este de preferat sa aveti un singur client de care sa depinda existenta firmei, este si aceasta o optiune. Unele companii mari pot acoperi costurile dezvoltarii unui produs, de exemplu, iar, in schimb, va putea achizitiona acel produs inaintea tuturor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#finantare IMM, #surse finantare afacere, #business angel , #stiri financiare