Cel mai bogat om din lume prospera si in vremuri de criza

Joi, 10 Martie 2011, ora 23:44
6980 citiri
Cel mai bogat om din lume prospera si in vremuri de criza
Foto: leaderpost.com

Topul miliardarilor lumii, intocmit in 2011 de catre prestigioasa revista americana Forbes, il pune pentru a doua oara in fruntea clasamentului pe mexicanul Carlos Slim Helu, detinatorul unei averi fabuloase de 74 de miliarde de dolari.

Pentru a doua oara, Mexicul invinge SUA

Intr-un an de zile, valoarea averii sale a crescut cu 20,5 miliarde de dolari, adica o crestere de circa 28%, fata de cea detinuta initial.

Aproximativ 62% din averea sa este bazata pe controlul companiei mexicane America Movil. Aproape 10 miliarde de dolari i-au revenit in urma gestionarii inteligente a grupului consolidat de societati "Slim Grupo Carso", pe care il controleaza.

Grijuliu pentru imaginea sa in lume, miliardarul si-a permis sa se lanseze in opere filantropice, dar si in sponsorizari pe masura. A avut rasunet aportul adus de Slim in relansarea faimosului Museo Soumaya, care, la initiativa sa, va fi sponsorizat in permanenta, putand fi vizitat de public gratuit.

Urmatorul in topul miliardarilor este cunoscutul Bill Gates, din SUA, fost campion al topurilor din anii anteriori ultimilor doi. Averea lui, de 56 de miliarde de dolari, aflata in crestere cu numai 2 miliarde, de la ultima evaluare, se situeaza la mare distanta de cele 74 de milioane al lui Carlos Slim Helu.

Rusia, China si Brazilia, India urca in top

In topul marilor miliardari, se afirma tot mai insistent oamenii de afaceri din Rusia (101 miliardari), dar si din China (69 de miliardari), ale caror averi, nu cu multi ani in urma, erau neglijabile sub acest aspect.

De asemenea, apar in top nume noi, dar si patrimonii impresionante din India (55 de miliardari) si din Brazilia. Cu contributia tuturor acestora, dar si a numerosilor alti imbogatiti, in anul 2010 numarul miliardarilor lumii a crescut cu 214, iar averea detinuta de toti acestia la un loc se ridica la 4.500 de miliarde de dolari.

Cifrele aduc surprize. Astazi, orasul cu cei mai multi miliardari, la nivel mondial, este Moscova, cu cei 79 de bogatasi ai sai. Numarul lor il depaseste pe cel cu care, in anii trecuti, se lauda vechiul campion mondial, orasul New York.

Romania nu e tocmai sus, dar nici absenta nu este

Romania, fireste, nu se afla nici in topul primilor 15 miliardari, nici in topul primilor 100. Totusi, figureaza in clasament cu doua nume: Dinu Patriciu (pozitia 540, cu 2,2 miliarde) si Frank Timis (locul 1057, cu 1,1 miliarde de dolari).

Dinu Patricu este de profesie arhitect. Arhitectura i-a creat o situatie privilegiata chiar si inainte de 1990, cand a castigat atat premii, cat si elaborarea de proiecte in tara si in strainatate.

Dupa 1990, Dinu Patriciu s-a lansat in politica, pe care se pare ca a folosit-o mai mult ca trambulina, pentru a se lansa in lumea afacerilor, exceland in sfera petrolului, dar si in alte numeroase domenii.

Frank Timis este un roman rezident in Londra, cu dubla cetatenie (romana si australiana). Este nascut la Borsa, in judetul Maramures si a urmat o scoala de mecanici auto. Dupa emigrare, s-a lansat in afaceri, mai intai in Australia, apoi in Anglia, parcurgand pas cu pas ierarhia afacerilor, pana a ajuns in top.

Alti romani, catalogati si ei, in tara, ca detinatorii unui miliard de dolari, nu sunt totusi prezenti in topul revistei Forbes.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#cel mai bogat om, #Carlos Slim Helu, #top Forbes, #top miliardari, #Patriciu top Forbes , #stiri financiare